Jack Hylton & his Orchestra

15.05.2014 17:47

Jack Hylton & his Orchestra
kouzlo starých šlágrů/nahrávek

Jack Hylton, narozen jako John Greenhalgh Hilton, je jeden z menšiny těch prvorepublikových muzikantů, jejichž hudební kariéra pokračovala i v padesátých a šedesátých letech. Angličan, narozený v roce 1892 v Boltonu (Lancashire, zemřel 1965 v Londýně), je bigband-leader a hudební producent. Jeho otec pracoval v přádelně a byl aktivní odborář, amatérský zpěvák a později také hospodský, matka byla učitelka. Svá první veřejná vystoupení měl Jack právě v restauračním zařízení svého otce. Hrál na klavír, zpíval, objížděl také pobřežní prázdninová místa se skupinou herců pantomimy. Kolem roku 1909 se ujal řízení takových skupin a vytvořil první hudební soubor. Vystupovala zde také jeho pozdější žena, se kterou se seznámil v roce 1913 a na začátku dvacátých let si ji vzal.

Zásadní pro Hyltona bylo přestěhování do Londýna. Od roku 1914 zde začal hrát jako klavírista v kinosálech při promítání němých filmů a v tanečních orchestrech. Za první světové války hrál v orchestrech, které provázely vojenské jednotky na frontě a stal se ředitelem „zábavní vojenské divize“. Po válce pracoval u firmy Blackpool and London jako autor songů a hudební vydavatel. Když uslyšel nahrávky Paula Whitemana, vytvořili skupinu, pro kterou Hylton psal aranže podle desek, které předtím slyšel. Orchestr se jmenoval Queens Hall Roof Orchestra, poprvé nahrával v roce 1921. O dva roky později měl Hylton už svůj orchestr. Ten se brzy stal jedním z nejoblíbenějších v Londýně, hrál v klubu Kit Kat a v Alhambře a v roce 1926, při rozšíření o smyčce, dokonce v Royal Albert Hall, kde nejen doprovázel na klavír, ale – jako Paul Whiteman – i dirigoval.

V roce 1927 vyrazil Hylton se svým orchestrem na turné po Evropě, zamýšlená cesta do Spojených států v roce 1929 se neuskutečnila pro potíže s odbory, nicméně zde byly přenášeny v roce 1932 rozhlasem. V roce 1929 prodal Hylton na tři miliony gramofonových desek. V roce 1931 hráli v Pařížské opeře skladbu „Mavra“, kterou pro ně zkomponoval Igor Stravinskij, v témže roce obdržel řád Rytíře francouzské české legie. V roce 1933 organizoval Hylton tour Duke Ellingtona ve Velké Británii a po Evropě, v roce 1934 hrál v Hyltonově orchestru během svého pobytu v Anglii Coleman Hawkins. Poté, co natočili svůj první vlastní film s názvem She shall have music, Hylton orchestr přechodně rozpustil a po deset měsíců řídil v USA orchestr s americkými hudebníky.

Po návratu v roce 1936 pokračovaly úspěchy orchestru, v roce 1938 opět vyrazil na evropské turné a v roce 1940, po začátku války, orchestr rozpustil. V roce 1950 pak ještě vystoupili Royal Command Performance, už předtím ale začal působit jako manažer koncertní činnosti, zprvu pro Královský filharmonický orchestr. Od roku 1941 začala jeho kariéra úspěšného hudebního producenta. Např. v roce 1948 objevil Shirley Basseyovou. Od roku 1955 pracoval také hodně pro televizi.

Byl dvakrát ženat, v roce 1965 zemřel na následky srdečního infarktu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Hylton
https://de.wikipedia.org/wiki/Jack_Hylton

If You Were Mine, 1929
https://www.youtube.com/watch?v=SiaxcO-K-ro
https://www.youtube.com/watch?v=DTTIxjM8d10 (táž nahrávka)

Jack Hylton & His Orchestra
https://www.youtube.com/watch?v=EgFNtZhlspA
(zásadní výběr, time 53:26, vyčištěné nahrávky atd.)

Zpět