Jablkoň na Dvořákově festivalu 2016

14.04.2016 07:31

Jablkoň

Vysoké Mýto / Klubová scéna M-klubu 
6. 5. 2016, 20:00
Dvořákův festival 2016

Michal Němec – zpěv, kytara
Martin Carvan – kytary, sbor
Johnny Judl – fagot, baskytara, el. kytara, sbor
Petr Chlouba – bicí, perkuse, sbor
Marie Puttnerová – zpěv

 „Jablkoň je setkání Georga Friedricha Händela s pračlověkem,“ napsal hudební publicista Jiří Černý. „Spojí-li se přímo programově rysy prahudebnosti s tragikomicky mahlerovským ländlerem, vzniká hodnota nového a neslýchaného krásna,“ přisadil se Leo Jehne. A Opus musicum k tomu dodal: „Jablkoň je praménkem živé vody ve stojatých vodách popu i nepříliš komunikativní soudobé vážné hudby.“ (ze stránek souboru)

Jablkoň je setkáním Georga Friedricha Händela s pračlověkem. Tato velmi stručná charakteristika publicisty Jiřího Černého asi nejlépe vystihuje svéráznou hudbu ryze české (pražské) skupiny, která se s nevšedním nadhledem pohybuje na hranících moderní vážné hudby a popu. Skupina vznikla před více než třiceti lety a její začátky jsou spojeny především spoluprací s Jazzovou sekcí. Vedoucím a fronmanem skupiny Jablkoň je kytarista a zpěvák Michal Němec. Hudba Jabokoně je unikátním kompromisem stylů rytmického a melodického folku s alternativními rockovými prvky a s velkým množstvím humoristických až naivistických skečů. Díky své „nezařaditelnosti“ se i na vlastních koncertech, ale i ve specifických projektech stejně samozřejmě pohybuje v oblasti folku, rocku, ale i jazzu a později také vážné hudby. Koncem osmdesátých let skupina navázala pravidelnou spolupráci s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným (Jablkoň & Svěcený) a následně i s Českým symfonickým orchestrem (FISYO) v projektu Symphonic Jablkoň. V té době také využila otevření hranic a začala velmi intenzivně koncertovat v zahraničí (Evropa, Severní Amerika, Afrika). Postupem let sice omládla, ale svůj tradičně jablkoňsko–originální přístup k hudbě si ponechala. Kromě koncertování a natáčení desek dělá i hudbu k filmům (např. Smradi) a divadelním či televizním inscenacím. V současnosti hraje Jablkoň v této sestavě: Michal Němec (jediný zakládající člen) – zpěv, kytara; Martin Carvan – kytary, sbor; Johnny Judl – fagot, baskytara, el. kytara, sbor; Petr Chlouba – bicí, perkuse, sbor; Marie Puttnerová - zpěv.

Program:
Půbrdlová
Teta husa
Paní Svobodová
Kdopak nám zazpívá
Cítím tvůj parfém
V pondělí
Mám dost času
Notre Dame
Nahá v Čertovce
V bludišti
Dívám se jak spíš
5 policajtů
Velmi nesmělá
Říkadla
Popí rondo
Odpouštím ti Rút
Ukolébavka pro D
Baba Aga
Kolotoč
Námořnická
Bára miluje Káju
Polajko
Červený tváře

Autorem všech skladeb je Michal Němec.

https://www.jablkon.com/
https://bandzone.cz/jablkon

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jablko%C5%88

Ediční pzn. Vzhledem k tomu, že texty (vlastní i převzaté), použité jako anotace koncertů, bylo třeba do katalogu Dvořákova festivalu 2016 podstatně krátit, chceme je zachovat v příspěvku na tomto místě v původní (případně i rozšířené) podobě. 

jkč / Materiály ČDH 2016

Zpět