Hudební festival Znojmo

26.08.2013 21:02

Hudební festival Znojmo
programy koncertů a festivalů

Mám před sebou loňskou (2012) programovou brožuru Hudebního festivalu Znojmo, v jiných materiálech nazývaného také Znojemský hudební festival. Brožura a webové stránky přinášejí podrobné informace o programu festivalu, konaného vždy v polovině sedmého měsíce roku (letos, tedy 2013, od čtvrtka 11. 7. do neděle 28. 7.), já se chci podívat na jeho základní rysy.

Je vcelku pochopitelné, že hudební festival v městě, které je jihomoravskou metropolí vína, budou oba „požitky“, hudba a víno, propojeny. Na titulní straně brožury se píše „…festival jak víno“ a po úvodních slovech patrona festivalu, houslisty Pavla Šporcla, prezidenta Jiřího Ludvíka, a dalších osobností, podporujících festival, prostupuje její významnou část tato stránka, řekl bych takřka rovnocenná té hudební: Festivalová vína („všechny koncerty jsou doprovázeny ochutnávkou vín znojemských vinařů“), Festivalová edice vín (k prodeji), Festivalová gastronomie, jeden programový Den festivalových vín atd.

Dalším rysem je (filozofie mně hodně blízká) propojení hudby s lokalitami města, tj. zaměření „na nádherné historické prostory města“, ale také na „místa, kde se koncerty běžně nepořádají“, např. zchátralý zámek v Uherčicích, místa Národního parku Podyjí, Loucký klášter, i uličky města Znojma. Šíře prezentace hudby zahrnuje rovněž žánrovou pestrost – od vážné hudby po jazz a folklór, a také šíři zúčastněných interpretů od profesionálních těles po místní amatérské formace.

Tento tón festivalu udávají jeho tvůrci, jimiž jsou místní nadšenci pro kulturu (tu hudební i tu vína), kteří se spojili s hudebními profesionály. Je mi zřejmé, že je to takto „hloupě“ řečeno, protože cimbálová muzika Jiřího Ludvíka je stejně fascinující a kvalitní jako třeba The Czech Ensemble Baroque, ale říkám to s obdivem: Středoškolský učitel, primáš cimbálové muziky, vedoucí dětského folklórního souboru se obklopí přáteli a přizve další k založení festivalu, který bude příští rok moci oslavit první kulaté výročí deseti let trvání.

Jak říkám, podrobnosti jsou k nahlédnutí na webových stránkách festivalu, zde proběhnu „dramaturgickou strukturu“: Ve více než dvou týdnech zahajuje filmová projekce a přednáška, která se váže k osobnosti hudebního skladatele, zvolené pro ten který ročník. Poprvé (2005) to byli dva géniové barokní hudby J. S. Bach a G. F. Händel, v roce 2012 J. B. Lully, letos Claudio Monteverdi. První celý den se zahajuje „hudbou v ulicích“, průvodem a vším dalším, co může k zahájení patřit. Každý následující den je nějaký koncert, jeden den Dětské hudební odpoledne, zahrnující dětské workshopy, ale také „neuvěřitelné výkony dětských nadějí české hudební scény“ na koncertu Malí géniové hrají pro Znojmo, jiný den jsou zapojeni  Znojemští hudebníci, jeden koncert je ve zmíněných Uherčicích, další v jiných lokalitách jako Loucký klášter či zámek Vranov nad Dyjí, z jiných míst je možné uvést třeba i nádraží Nový Šaldorf (tam ovšem není koncert), odkud se odjíždí na Vinařský jarmark.

Některé ze zmíněných programových položek jsou v brožuře uváděny znovu v sekci Doprovodného programu (v r. 2012, který prohlížím, jsem nezmínil Dobývání dobšických slepů, Setkání festivalů na Heiliger Steinu, karneval Krále Slunce – v souvislosti s Lullym), Sommelierské festivalové minimum aj.).

A pak jsou samozřejmě ony páteřní, „velké“ koncerty, v roce 2012 Slavnostní zahajovací koncert v Minoritském klášteře s Filharmonií Hradec Králové, dirigentem Andreasem Sebastianem Weisem a sólisty Annou Sofií Mojzešovou a Markétou Nádvorníkovou a programem z díla G. Bizeta, J. Francaixe, Johannese Brahmse a Césara Francka, tématický koncert Král Slunce z díla J. B. Lullyho s účastí sólistů, sborů, orchestru a tanečníků, dvě vystoupení Pavla Šporcla v projektech Sporcelaina a La Folia, a závěrečný koncert festivalu v kostele sv. Kříže ve Znojmě s programem z díla Georga Friedricha Händela, sólistou Adamem Plachetkou (baryton), hudebním tělesem Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir, dirigentem Romanem Válem a sbormistrem Terezou Válkovou.

Další info
https://www.hudbaznojmo.cz/festival/vitejte/
https://www.youtube.com/watch?v=53Vk517_jb4&list=PLepO8z8pK4Su3sgiPXPuCsD1Rea_R7JxU
https://www.youtube.com/watch?v=AX0MmkCu3XU&list=PLepO8z8pK4Su3sgiPXPuCsD1Rea_R7JxU
https://www.youtube.com/watch?v=P3Zb8DzwAJE&list=PLepO8z8pK4Su3sgiPXPuCsD1Rea_R7JxU
https://www.youtube.com/watch?v=IlHlJzTcyw8&list=PLepO8z8pK4Su3sgiPXPuCsD1Rea_R7JxU

Zpět