Hubert Marischka

13.05.2014 22:03

Hubert Marischka 
kouzlo starých šlágrů/nahrávek

Bratři Marischkové byli umělci „lehké múzy“, Ernst, který se narodil ve Vídni, byl režisér a scénárista, který se specializoval na vídeňskou operetu, jeho bratr Hubert, narozený v roce 1882 v Brně, byl rakouský zpěvák, herec, režisér a scénárista. Syn dvorního dodavatele Jiřího (Johanna) Marischky a jeho ženy Berty byl zprvu truhlářem, pak vystudoval zpěv a v roce 1904 zahájil svou kariéru u Městského divadla v St. Pölten v operetě Der arme Jonathan (Ubohý Jonathan) Karla Millöckera. Jako herec byl úspěšný zprvu v Brně, například jako Danilo ve Veselé vdově. V roce 1907 zpíval na premiéře operety Der fidele Bauer (překládá se jako Sedlák pašák či Sedlák filuta) Leo Falla (operetní autor původem z Olomouce) v Mannheimu. V roce 1908 vystoupil poprvé v divadle Carltheater ve čtvrti Leopoldstadt, bohaté na kulturu, ve Fallově operetě Die geschiedene Frau (Rozvedená paní). Poté byl úspěšný zejména v divadle Theater an der Wien. Později zde působil také jako režisér, zvláště inscenací operet. Nakonec se v roce 1923 stal ředitelem tohoto divadla. V únoru 1924 zde uvedl premiéru opery Gräfin Mariza, koncem dvacátých let zpíval ve Vídeňské státní opeře ve Straussově operetě Noc v Benátkách.

Poměrně brzy se dostal k médiu film. Byl filmovým hercem, režisérem i scénáristou. Jeho práce lze přiřadit k žánru „vídeňského filmu“. S Hansem Moserem natočil filmy jako Wir bitten zum Tanz
1941) či Der Herr Kanzleirat (1948). Marischka byl také určitý čas ředitelem Městského divadla ve Vídni a Raimundova divadla, hudebního nakladatelství Papageno a profesor v oboru opereta na Vysoké škole hudební a výtvarných umění.

V roce 1907 se Marischka oženil s Felicitas Anna "Lizzy" Léonovou, dcerou Victora Léona, rakouského básníka a libretisty. Měl s ní tři děti, pozdější herečku Lisl (1908–1945), Viktora (nar. 1915) a pozdějšího režiséra Franze (1918–2009), proslulého jeden čas komediálně erotickými filmy s „Lederhose“. Po „Lizzině“ smrti se oženil Marischka s dcerou divadelního ředitele Wilhelma Karczaga Lilian („Lilly“), jejich syn Georg byl rovněž známým režisérem, hercem a scénáristou. Pak byl ještě krátce ženat s třetí ženou Julianou a po druhé světové válce se oženil počtvrté s herečkou Trude Basch-Havel.

https://de.wikipedia.org/wiki/Hubert_Marischka

Konfetti (1936)
https://www.youtube.com/watch?v=e7C2_QhREco

Ein Walzer mit dir, revuální finále ve filmu, režie H. Marischka, hlavní hvězda Lizzy Waldmüller
https://www.youtube.com/watch?v=Z_74aDP2sNw

Čardášová princezna (1951), H. M. jako herec, celý film
https://www.youtube.com/watch?v=r_EX7VKVXCI

Zpět