Hospital Kuks

15.08.2015 13:48

Hospital Kuks
kulturní událost tohoto roku

Areál Kuksu mě zajímal odedávna coby barokní komponovaná krajina, za dob studií jsem pak mezi přáteli měl jeden výrazný impuls v osobě Jiřího Kašeho, který se výrazně zhlédl ve Šporkovi a jeho projektech a později o tématu napsal knihu (figuroval později, kromě společnosti řimsologické, v litomyšlském Portmoneu). Tenkrát se hovořilo například o záchraně soch Matyáše Bernarda Brauna, poškozených novými klimatickými podmínkami po jejich změnách v polovině minulého století, také pak o sochách Braunova Betlému v Žirči, které erodovaly, atd. Vzhledem k tomu, že jedna výrazná etapa rekonstrukce památkového komplexu, totiž špitálu – „hospitalu“, byla právě v tomto roce takřka po dvou letech dokončena a v březnu znovu otevřena veřejnosti, byl jsem natěšen už od jara, že se sem vydám.

V této kratičké glose se není možné ani dotknout širokého komplexu témat, které jsou s Kuksem spojeny a které mi tanou na mysli (barokní divadlo a Geisslers Hofcomoedianten, architektura a filozofie barokní krajiny„břeh života a břeh smrti“, Alliprandiho nákres – podílel se na Valdštejnově barokní komponované krajině rovněž v Jičíně, dvorní rytec hraběte Šporka Michael Rentz, jemuž bylo otevřeno v rámci revitalizace areálu muzeum), některé z nich pak vytvářejí samostatné okruhy – lázně, které hrají zásadní roli v příběhu Kuksu (ačkoli je dnes doloženo, že voda léčivá není, pouze má větší obsah železa), a s ní související lékárenství, vinařství atd.

V rámci víkendového odpoledne (byl by býval lepší celý den, stálo by zato, ještě výlet spojit i s Braunovým Betlémem v Novém lese, kde jsem taky pár let nebyl) jsem si udělal základní obrázek o nové podobě celého areálu, vynechal jsem, respektive už nebyl čas, na farmaceutické muzeum, které bylo rovněž nově otevřeno či Rentzovo muzeum. Nejvíc mne snad ohromilo dvaapadesát nástěnných maleb Tanců smrti, zhotovených podle slavného cyklu dřevorytů německého umělce a tiskaře Hanse Holbeina Mladšího (1498 – 1543), dochovaných pod omítkou, která je po léta konzervovala v dlouhé přízemní chodbě celého jednoho křídla hospitálu, a nyní po restaurátorských pracích znovu zpřístupněných veřejnosti. Pozoruhodná je i část za hospitálem s bylinkovou zahradou, celý areál se po stavebních pracích v mimořádném rozsahu, zahrnujících nové fasády, chodníky, rekonstrukci mostu, ale i dalších staveb (Rentzovo muzeum, restaurace Baroque a nové turistické informační centrum, most spojující obě části areálu, chodníky atd.) rozsvítil, je to opravdu mimořádná záležitost.

Na informačních tabulích probleskují hesla, za nimiž je možné rozkrýt jednotlivé části komplexu projektů, které jsou výsledkem marketingových studií rozvoje turismu:  Braunův Kraj a Braunův kraj II, ty byly na počátku celého procesu, poté Kuks – Granátové jablko, Kuks 2015-2020 a další. Aktuálně je možné vidět výsledky toho druhého projektu, Kuks- Granátové jablko, který je i rozsahem největší zjednodušeně lze říci, že je zaměřen na revitalizaci hospitálu, čili té části areálu, která byla právě letos na jaře otevřena (to jsme také mohli sledovat v médiích: projekt Hospital, do roku 2014). Podrobněji a přitom v kompaktní podobě je pak možné si to přečíst na stránkách obce Kuksu, který je vedle Královéhradeckého kraje (a řady dalších, mj. Revitalizace Kuks, k níž se ještě vrátím) hlavním partnerem projektu (zatímco nositelem je Národní památkový ústav); hlavními cíli projektu jsou 1. Vzorová oprava národní kulturní památky, 2. Vznik vzdělávacího centra, 3. Zpřístupnění depozitáře a knihovny konventu, 4. Obnova bylinné a ovocnářské zahrady, 5. Vznik střediska farmaceutické výuky, 6. Podpora environmentálních aktivit. Rekapituluju to také proto, abych si porovnal svou aktuální zkušenost (výsek toho, co jsem viděl), s  rozsahem definovaným v deskripci projektu.

 

Emblém granátového jablka souvisí s historií hospitálu, totiž stavby špitálního kostela a špitálu Milosrdných bratří se zahradou Františkem Antonínem Šporkem v letech 1707-1716 na pravém břehu Labe (zatímco lázně, s jejichž stavbou bylo započato už v roce 1694, a zámek, se nacházely na levém břehu). Ordo Hospitalarius Sancti Ioannis de Deo, tedy Hospitálský řád sv. Jana z Boha, nekněžský (laický) řád, jehož zaměřením je péče o nemocné, vznikl původně v 16. století jako bratrstvo ve španělské Granadě, odtud tedy „granátové jablko“ s křížem (s vojenskou municí to tedy opravdu nemá nic společného, snad jen to, že v péči řádu byli, jak je dodnes doloženo na fotkách vojenského lazaretu v lapidáriu, kde jsou deponovány originály soch M. B. Brauna, vojáci).  

S milosrdnými bratřími je spojena i jedna cílová skupina návštěvníků, takže se v dalších připravovaných projektech můžeme dočíst o Křížové cestě 21. století, jinou cílovou skupinou jsou sportovci, totiž cyklisté, neboť se Kuks nachází na trase mezinárodní Labské cyklostezky (Elberadweg), vedoucí ze Špindlerova Mlýna do Cuxhavenu (právě úsek Hradec Králové – Kuks byl vybudován před dvěma lety, 2013, a v Kuksu protíná přímo hlavní osu areálu, když míjí průčelí bývalých lázní a kolem mostu přes Labe pokračuje dál). To by bylo samozřejmě samostatné téma, v projektech se počítá právě s rozšířením této složky, vybudování cyklodomu atd. Nechci vyjmenovávat všemožné další, zmíním už jen mobilní aplikaci Zkus Kuks, která mě zaujala i coby jazyková hříčka.

Širší krajinný kontext Kuksu je samozřejmě rovněž pozoruhodný – i z hlediska turismu coby odvětví podnikání. Je pravda, že destinace je to, z turistického pohledu, skvělá. Blízkost nádherné přehrady Les Království, ZOO v nedalekém Dvoře Králové či řetězu vojenských pevností (Josefov) či nakonec i dalších míst (Zvičina, Orlické hory) určitě zvyšuje atraktivitu tohoto kraje. Samozřejmě, protože už mám toho taky docela dost za sebou, kladu si nejrůznější otázky – kde je ta „správná“ míra „marketintového zpracování“ na pomyslné linii mezi zchátralými památkami, z nichž některé jsou už ruiny bez střech (a po několika desetiletích se už nelze vymlouvat jen na minulý režim) na jedné straně , a na druhé straně objektem, který se stane komerčním předmětem, často už bez historické autenticity a koncentrace na pravé hodnoty, ve stržení do těch oblastí, které mají zcela jiné cíle. To je ale velmi problematické téma, složité, obtížné a v možných názorech i čase proměnlivé, a tedy i námět na přece jen jiný příspěvek.

Odkazy

Kuks
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuks
https://www.hospital-kuks.cz/
M. J. Rentz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Jind%C5%99ich_Rentz
Řád milosrdných bratří
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hospit%C3%A1lsk%C3%BD_%C5%99%C3%A1d_sv._Jana_z_Boha

Znovuotevření, revitalizace
https://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Na-Kuksu-pokracuje-rekonstrukce-barokniho-hospital.aspx
https://www.revitalizacekuks.cz/prochazky-kuksem/trasa-sporkuv-kuks/
Národní památkový ústav
https://www.npu.cz/Kuks-Granatove-jablko/news/16109-po-bezmala-pulmiliardove-investici-z-evropskych-penez-se-znovu-otevira-barokni-perla-narodni-kulturni-pamatka-hospital-kuks/
Parlamentní listy
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/NPU-Znovu-se-otevira-barokni-perla-narodni-kulturni-pamatka-Hospital-Kuks-367643
Konference o Kuksu
https://www.google.cz/url?q=https://www.infotourhk.cz/GetFile.ashx%3Fid%3DFPlakCculK%252FqdFYh%252B0nSKw%253D%253D&sa=U&ved=0CCUQFjADahUKEwiqzty0i5DHAhXLthQKHaznAFc&usg=AFQjCNGDhxHyBx5IxjgYGHnBSYb18ub7XQ

Revitalizace KUKS, obecně prospěšná společnost
https://www.otevretesnamikuks.cz/
https://www.revitalizacekuks.cz/co-delame/
https://www.revitalizacekuks.cz/kdo-jsme/
https://www.kuks.cz/kuks-granatove-jablko/

Moje fotky
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Hospital_Kuks/

P. S. Nemám ve zvyku ve svých příspěvcích míchat dohromady kulturu a politiku, nicméně v tomto případě mi to nedá.

Na projektu revitalizace nejvýznamnějšího barokního areálu východních Čech se podílejí tři jičínští zastupitelé, bývalý (odvolaný) starosta ing. Martin Puš (ODS), Josef Dvořák (ČSSD)a ing. Petr Kebus (KSČM), nyní v krajských funkcích. Jsou to titíž komunální politikové, kteří se rozhodli nepodpořit realizaci projektu Valdštejnského vědecko-technického parku, který mohl zachránit jičínskou jezuitskou kolej, součást areálu podobného významu jako je areál v Kuksu, který tvoří jičínskou komponovanou krajinu, a již přiznané evropské peníze v řádu stamilionů byly vráceny (nová funkce se hledá, s posledním námětem, Balbineem, ovšem nepřišli politici, ale vzešel z občanské společnosti). V obecně prospěšné společnosti Revitalizace KUKS zastává první ze zmíněných pozici vedoucího projektového manažera, druzí dva jsou členové správní rady. Při četbě výročních zpráv a projektových materiálů, vyvěšených na internetu, člověka na jednu stranu těší, že se významná historická památka těší takové pozornosti a že tady vznikl pozoruhodný plán jejího rozvoje, zahrnující všemožné výše zmíněné oblasti, a mohu mít jen upřímné přání, aby se vše podařilo, na druhé straně mě nikdo nezbaví (byl jsem sám osm let v místní politice, takže přece jen vidím trochu víc do její běžné praxe) určitého stínu pochybností a určitých myšlenek, když myslím na další souvislosti projektu, v němž se počítá s objemem investic na tři čtvrtě miliardy (630 milionů). Původní význam samotného slůvka „kuks“ (kuckus) je „podíl na zisku z těžby zlata nebo stříbra“. Kéž by jakékoli negativní obrazy byly liché!

 

Zpět