Historické památky v Dolním Slezsku

23.09.2014 11:56

Dávám si dohromady informace o historických památkách v Dolním Slezsku. Bezprostředním impulsem jsou modely těchto staveb v Parku MiniaturKowarech, v pozadí pak některé cesty v posledních letech, které ovšem nebyly primárně zaměřeny na památky, jako např. koncertní cesta Fidle do Svídnice, také knížky polských autorů (Mariusz Szczygieł), cesty do sousedních krajů, které se Slezskem mají společné hranice (Lužice), ne tak už někdejší „nákupní“ cesty do příhraničí (Jelenia Góra, Kudowa Zdroj, Szklarska Poręba) materiály mé ženy, které přivezla, když participovala na partnerství dvou škol v Čechách a Polsku (Sobotka – Subótka, to je severně kousek od Svídnice). V několika příspěvcích v roce 2010 jsem trochu rozebíral skutečnost, že Polsko se v posledních letech výrazně proměnilo, už není tou šedivou, ušmudlanou zemí, jakou jsme znali z dob „socialismu“, města se rozzářila a stojí za to se tma vydat na výlet. Mohl bych dodat, že se našim sousedům daří lépe čerpat evropské dotace, takže nám mohou být v určitém ohledu i vzorem.

Vyberu jen několik z řady desítek historických památek, které bychom mohli (a v některých případech možná také nemohli, neboť si o soukromý majitel nepřeje) navštívit.

O čtrnáct dní později:
Zde jsou odkazy k příspěvkům na těchto stránkách, které se týkají tématu, které jsem si pracovně nazval „Park miniatur v Kowarech“ a aktuálně v poslední době zpracoval:

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/park-miniatur-zabytkow-dolnego-%C5%9Bl%C4%85ska/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/kostel-nanebevzeti-panny-marie-v-krzeszowie/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/zamek-ksia%C5%BC-furstensteinl-/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/pa%C5%82ac-%C5%82omnica-u-jeleni-hory/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/kynast-zamek-chojnik/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/jagni%C4%85tkow/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/cieplice-%C5%9Bl%C4%85skie-zdroj-bad-warmbrunn/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/wojanow/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/mys%C5%82akowice/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/zamek-bobrow-hrad-bobersstein/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/zricenina-hradu-bolkow/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/hrad-%C5%9Bwiny/

 

Zpět