Heroldovo kvarteto

01.01.2013 20:46

Heroldovo kvarteto
česká smyčcová kvarteta

Heroldovo kvarteto je úspěšný komorní soubor vynikajících hráčů, dnes čtyřicátníků (dva z nich oslavili čtyři křížky v loňském roce, jeden je oslaví letos, pouze sekundista je o několik let mladší než ostatní), vzniklo v roce 1998, takže lze s nadsázkou říci, že je to kvarteto třetího tisíciletí.

Obsazení
Petr Zdvihal - 1. housle,  Jan Valta - 2. housle , Karel Untermüller – viola, David Havelík - violoncello

Čteme-li si životopisy jednotlivých hráčů, které jsem si dovolil překopírovat ze stránek souboru (obvykle to dělám jinak, tady mi to ale připadlo opravdu nejlepší, protože v seřazení za sebou vytvoří přehlednou představu) pravděpodobně první, co nás napadne, je skutečnost, že primárius je vzděláním Pardubičák a sekundista Tepličák. Rovněž článek na muzikus.cz hovoří o tom, že je obvyklé, že se kvarteto vytvoří ze studentů na téže škole. Tady tomu je jinak.

Petr Zdvihal (1973) je absolventem pardubické konzervatoře (prof. Vladimír Kulík) a HAMU v Praze (prof. Václav Snítil). Zúčastnil se také mistrovských kurzů prof. Alberta Lysyho ve Švýcarsku. Stal se vítězem mezinárodní soutěže "Beethovenův Hradec", kde navíc získal cenu za nejlepší provedení Beethovenovy skladby. Jako sólista vystupoval již s více než patnácti orchestry v České republice, Německu a Španělsku. V současnosti je rovněž koncertním mistrem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. S tímto orchestrem spolupracuje rovněž jako sólista.

Jan Valta (1977) absolvoval teplickou konzervatoř (prof. Jiřina Dlouhá) a HAMU v Praze (prof. Jindřich Pazdera). Během studií se stal vítězem celostátní soutěže komorních souborů jako člen klavírního tria; je také laureátem soutěže konzervatoří. V devatenácti letech se stal členem České filharmonie. Během dvou sezón v tomto orchestru se setkal s mnoha vynikajícími dirigenty a zúčastnil se několika mezinárodních turné (Evropa, Japonsko, Malajsie...). Jako sólista vystupoval v Rakousku, Německu a Francii. Pedagogicky působí na Konzervatoři v Teplicích. Věnuje se rovněž aranžování a komponování.

Karel Untermüller (1972) je absolventem pražské konzervatoře (prof. Jaroslav Ruis) a HAMU v Praze (prof. Lubomír Malý). Zúčastnil se mistrovských kurzů u významných osobností - např. Norbert Brainin, Sigmund Nissel, Thomas Kakuska. Sólově koncertoval s několika českými orchestry (Sukův komorní orchestr, Komorní filharmonie Pardubice, Západočeská filharmonie...) Významná je jeho spolupráce s jedinečnou osobností české hudby, houslistou Josefem Sukem. S ním a dalšími vynikajícími českými instrumentalisty (Jiří Bárta, Pavel Šporcl, Jan Simon...) natočil 3 CD s komorními skladbami Antonína Dvořáka a Josefa Suka. Je pedagogem na teplické konzervatoři.

David Havelík (1972) absolvoval pražskou konzervatoř (prof. Viktor Moučka) a HAMU v Praze (prof. Josef Chuchro). Komorní hře se věnoval pod vedením špičkových českých i zahraničních komorních hráčů (Břetislav Novotný, Antonín Kohout, Norbert Brainin, Hatto Beyerle, Laszlo Mezö...). Má na svém kontě laureátské tituly z několika mezinárodních soutěží (Concertino Praga, Heranova violoncellová soutěž, Beethovenův Hradec). Jeho nahrávací aktivity zahrnují například spolupráci s Českým rozhlasem, Českou televizí, WDR či ORF. Koncertně vystupoval v mnoha zemích Evropy a v Japonsku.

https://www.heroldq.cz/
Petr Zdvihal
https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Zdvihal
Jan Valta
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Valta
článek na Muzikus
https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-clanky/Heroldovo-kvarteto~04~zari~2002/
Muzika (profil Jana Valty, člena souboru)
Dvořákův Americký kvartet, F dur, op. 96
https://www.youtube.com/watch?v=JQw_lWwZ6uY
(je to těžká konkurence, týž kvartet hraje Pavel Haas Quartet, jen o něco málo mladší a přitom zhruba stejně dlouho působící na české scéně (od r. 2002)

 

Zpět