Henri Troyat

24.02.2014 13:04

Henri Troyat
(Slavní zemřelí roku 2007)

někdejší seminárky studentů LG

Ve věku 95 let zemřel v noci na sobotu 3. 3. 2007 známý a velmi plodný francouzský spisovatel ruského původu Henri Troyat. Bez udání místa a příčiny úmrtí to oznámila francouzská média. Troyat před několika týdny dokončil knihu o ruském spisovateli Borisu Pasternakovi. Troyat, vlastním jménem Lev Tarasov, přišel do Francie v roce 1920 spolu s rodinou, která prchala před bolševickou revolucí.

Už v roce 1938, ve 27 letech, získal nejvýznamnější francouzské literární oceněn, Goncourtovu cenu za román Pavouk. Ve své velmi rozsáhlé tvorbě střídal romány a biografie, pro něž nacházel látku v rodném Rusu i ve Francii. Celý život psal francouzsky. V roce 1959 byl zvolen do Francouzské akademie, kde byl nyní nejstarším členem.

Ve Francii patřil k velmi oblíbeným spisovatelům a jeho díla byla hojně překládána. Česky vyšel už v roce 1947 jeho román Ve znamení býka, v posledních letech například životopisy Baudelaira a Balzaka.

Cítáty: Člověk je na zemi proto, aby všemi směry prokopával chodby, i když dobře ví, že nikdy nedojde konce.
Nelze kritizovat přítomnost skrze sympatie k minulosti.

Martin Rozsypal
[text je součástí rozsáhlejší seminární práce, kterou jsem rozdělil na jednotlivé osobnosti; téma je viděno z tehdy aktuálního úhlu pohledu, neboť Martin se věnoval osobnostem, které v tomto roce – 2007 – zemřely]

Zpět