Heinrich Wilhelm Ernst

03.10.2011 00:38

Heinrich Wilhelm Ernst
čeští houslisté
Pokud vás překvapí německé jméno hudebníka, zařazeného do projektu čeští houslisté, pak nezbývá než trvat na tom, že to není chyba. I když – Ernst nebyl hudebníkem z Čech, nýbrž z Moravy, narodil se v Brně, a byl židovského původu. Podstatná je nicméně skutečnost, že byl označován za pokračovatele Paganiniho.
Slavný italský houslista mladému Heinrichovi opravdu uhranul a snažil se jeho hru napodobit. Cestoval jako on coby houslový virtuóz po celé Evropě.
Pro nás může být zajímavá také skutečnost, že založil Londýnské Beethovenovo kvarteto, Zajímavé je totiž jeho obsazení. U pultu druhých houslí seděl pravděpodobně nejvýznamnější houslový pedagog své doby, Němec Joseph Joachim, na violu hrál polský houslista Henryk Wienieawski (o něm článek v této složce, odkaz viz dole), na violoncello hrál Alfrédo Piatti. Vysloveně evropský rozměr v době, hudebníci nepotřebovali Evropskou unii.

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Wilhelm_Ernst
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/henryk-wieniawski/

Muzika
Nebylo jednoduché najít dobrou nahrávku skladby Poslední letní růže, několik jich je z různých důvodů nevyhovujících, tato – interpretace G. Kremera – je slabá úrovní zvuku, což je v porovnání s ostatními ten nejpřijatelnější nedostatek.
https://www.youtube.com/watch?v=tp4QgBNAtaI&feature=related
Houslový koncert op. 23
https://www.youtube.com/watch?v=BnNKYbzEFSY
https://www.youtube.com/watch?v=W6xIaSsTaVU

Kanál uživatele HenriVieuxtemps / dobrá adresa technicky náročných houslových skladeb
https://www.youtube.com/user/HenriVieuxtemps#p/u


 

Zpět