Happy Days Are Here Again / Wochenend und Sonnenschein

11.05.2014 21:33

Happy Days Are Here Again / Wochenend und Sonnenschein
příběh jednoho songu

Máme před sebou dvě „písničky“, a je to vlastně jedna. Takových případů najdeme v celé hudební historii tucty, počínaje melodií z Haydnova Císařského kvartetu, která se později stala státní hymnou několika států (či naší Vltavy, kterou uslyšíme v izraelské státní hymně) přes příběhy melodií, které putovaly z renesance přes baroko až kamsi do klasicismu či varianty téže české lidové písně, která má na táž slova několik melodií či naopak na jednu melodií několikero textů. Podbný, byť jednodušší případ je skladba, kterou rok po sobě nahrál americký taneční orchestr Leo Reismana (20. listopadu 1929) a vokální skupina německého původu Comedian Harmonists (22. dubna 1930). V prvním případě pod názvem Happy Days Are Here Again, ve druhém jako Wochenend und Sonnenschein.

Autory původní skladby byl Milton Ager, který je kromě této skladby (a ovšem řady dalších šlágrů) světově znám především skladbou Ain’t She Sweet, a Jack Yellen, původem Polák (Jacek Jeleń), textař pro Broadway a film, který spolupracoval s Agerem, ale celou řadou dalších skladatelů. V roce 1929 se dostala nahrávka songu v podání orchestru Leo Reismana se zpěvem Lou Levina do hitparády. Proslavila se tím, že v prezidentských volbách 1932 ji použil Franklin Delano Roosevelt v předvolebním boji jako svůj volební šlágr, a song se stal neoficiální hymnou Demokratické strany.

Německá verze, jak ji známe od Comedian Harmonists, je jejich aranžmá, autorem textu je Charles Amberg (vl. jm. Karl Amberg), německý skladatel operetních textů (např. libreto k operetě Clivia od Nino Dostala) a textů šlágrů. Textová verze se podstatným způsobem liší od anglického originálu.

https://de.wikipedia.org/wiki/Happy_Days_Are_Here_Again
https://de.wikipedia.org/wiki/Wochenend_und_Sonnenschein

Happy Days Are Here Again
https://www.youtube.com/watch?v=Gt2Rmx-h84I

Wochenend und Sonnenschein
https://www.youtube.com/watch?v=afM0dgJv_p8

Zpět