Hallstatt

20.08.2012 15:59

Hallstatt
EXOD 2012

Pojem „Halštatská kultura“ by měl každý znát ze základní školy, vzpomínám si, že kdysi v jičínském muzeu byly nádobky, u kterých bylo napsáno, že se jedná o „vypichovanou keramiku“. Při návštěvě Hallstattu jsme měli dost času na to, abychom navštívili muzeum, které pojednává celou historii města, v níž je podstatná právě souvislost těžby soli a objevů dávných kultur.
V muzeu se dozvíme, že sůl se zde těžila už od doby antiky, a těžba soli zde měla pohnuté osudy. V údolí se strmé svahy jednoho dne zřítily a došlo k obrovskému neštěstí, bylo zasypáno množství lidí. Na stránkách, k nimž dávám dole odkaz, se píše: V dubnu 1734 odhalili tři horníci při práci v dole dobře zachovanou mrtvolu muže. Každé malé dítě ví, že sůl konzervuje. Tímto drsným způsobem se o tom horníci mohli přesvědčit. Archeologové z Přírodovědného muzea ve Vídni každým rokem pracují v Horním Hallstattském údolí a přinášejí nové a nové objevy. Přírodovědné muzeum pracovalo rovněž na expozici muzea, kterou jsme si prohlédli. Nahoru do údolí je ostatně možné se rovněž podívat, je tam několik výstav, tématická (naučná) stezka kolem pohřebiště, panoramatický výtah a vyhlídkový most.
My jsme se samozřejmě také prošli místem, které patří k světovému dědictví UNESCO a užili si výhledy na jezero a nahoru mezi starobylé domy a k vodopádu, který je také na okamžik vidět při jízdě tunelem při cestě do města či ven, obdivovali meruňkovník s plody u jednoho z domů, prohlédli si kostel atd. Něco z toho jsem zachytil rovněž na fotografiích, publikovaných na Rajčeti.
O muzeu pojednává ještě samostatný článek.

https://www.hallstatt.net/
https://www.salzwelten.at/en/home/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hallstatt
https://de.wikipedia.org/wiki/Hallstatt
Halštatská kultura
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hal%C5%A1tatsk%C3%A1_kultura

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Solna_komora_Hallstatt/

Zpět