Gudni A. Emilsson

01.12.2014 11:17

Gudni A. Emilsson
osobnosti ČHD

Další pozoruhodný příběh hudebníka, který tentokrát našel cestu z rodného Reykjaviku do Evropy a do Česka, kde po řadu let pravidelně spolupracuje s mnohými symfonickými tělesy. Ani nemusíte umět anglicky a podíváte-li se třeba na portrét na artconcerto.com, je tato cesta zřejmá.

V krátkém portrétu v materiálech ČDH je charakterizován následovně:
Gudni A. Emilsson, původem islandský dirigent (narozen v roce 1964 v Reykjavíku), spolupracoval s celou řadou evropských, zvláště islandských, německých, rakouských, ale i nejméně půl tuctem českých a moravských orchestrů. V letech 2000 – 2004 byl hlavním dirigentem Sukova komorního orchestru, od roku 2005 je uměleckým šéfem orchestru Camerata Bohemica v Praze. Podnikl více než šest desítek turné po celém světě, nahrál řadu snímků v Evropě, USA a Thajsku. Je laureátem řady ocenění, mj. Ceny Herberta von Karajana v Salzburku či Ceny Richarda Wagnera v Bayreuthu. Je rezidenčním umělcem Českých doteků hudby.

Rozšíříme tyto informace poněkud, když použijeme zdroj Muzejní společnosti v německém městě Tübingen, s jehož dalšími institucemi (mj. i místní univerzitou) Emilsson spolupracoval (ostatně jsou takřka identické s oněmi anglickými, uvedenými dole v odkaze.  Gudni A. Emilsson začínal s hudbou ve čtyřech letech, kdy jej v hudbě vzdělával jeho otec. Jako stipendista státu Island absolvoval studium hry na klavír a dirigování na univerzitě v Trossingen, byl vyznamenán Německou hudební radou a vybrán, aby dirigoval u prestižního orchestru Gewandhausu v Lipsku. Vyhrál celou řadu mezinárodních soutěží a získal stipendium DAAD (Německá studentská výměnná služba s centrem v Berlíně, nedaleko Berlínské filharmonie), islandské nadace LIND a Nadace Richarda Wagnera v Bayreuthu (Richard Wagner Stiftung Bayreuth). V roce 1994 se stal laureátem Nadace Herberta Karajana v Salzburku, v roce 2002 mu Masarykova univerzita v Brně propůjčila „Masarykovu cenu za kulturu“ za inovativní programy a projekty.

Emilsson  dirigoval mj. Stuttgartskou filharmonii, Islandský symfonický orchestr, Státní orchestr v Soluni, Tonkünstlerorchester ve Vídni, Severozápadní filharmonii (Nordwestdeutsche Philharmonie), Polskou filharmonii, North Arkansas Symphony,  řadu českých orchestrů (v odkazech např. častěji i Plzeňská filharmonie ) či Orchestr dell´Arena di Verona. Spolupracoval s významnými sólisty jako jsou Josef Suk, Emmanuel Pahud, Lambis Vassiliadis, Ara Malikian, Pieter Wispelwey, Dimitri Ashkenazy, Lucia Aliberti, Mischa Maisky, Maxim Vengerov a Shlomo Mintz, R. Friedrich, M. Mogilevsky či V. Oistrach. Se Sukovým komorním orchestrem (zmínka nahoře) se účastnil Pražského jara. V roce 2005 byl s podporou thajské vlády a Goethe-Institutu jmenován šéfdirigentem nově založeného Thajského filharmonického orchestru v Bangkoku. Zároveň je Emilsson kulturním referentem Muzejní společnosti ve městě Tübingen a vedoucí kulturního referátu Eberhard-Karls-Universität Tübingen.

Na letošním MHF České doteky hudby bude Emilsson dirigovat Severočeskou filharmonii Teplice na koncertu s názvem Návraty ke kořenům – Vassily Primakov, Valdštýnův tábor, Liška Bystrouška ve Smetanově síni Obecního domu 28. 12. 2014.

https://www.artconcerto.com/artists/gudni-a-emilsson/
https://www.museumsgesellschaft-tuebingen.de/t3/no_cache/kulturangebot/konzerte/veranstaltung/4-sommerkonzert-2013-tuebinger-kammerorchester.html

https://www.youtube.com/watch?v=aSHSKALNJLs
https://www.youtube.com/watch?v=4TOn_szVfrg

https://www.obecnidum.cz/navraty-ke-korenum-vassily-primakov-valdstynuv-tabor-liska-bystrouska-1404045414.html

Zpět