Giovanni Battista Guadagnini

01.12.2014 14:21

nejslavnější houslaři

Giovanni Battista Guadagnini (1711 – 1786) je nejznámější z velké houslařské rodiny Guadagninů, syn Lorenza Guadagniniho (1695 – 1745/1750), údajně žáka Antonia Stradivariho. Měl několik synů, Giuseppa, Caetana, Carla a Lorenza, Caetano i Carlo pak měli další syny a vnuky, z nichž řada byli houslaři. Druhým vzorem pro Guadagniniho vedle Stradivariho pak byl Giuseppe Guarneri „Del Gesu“. Guadagnini se narodil v italském Borgonovo Val Tidone (Bilegno in Val Tidone) v provincii Piacenza v oblasti Emilina-Romagna (sousedí s provinciemi Janov a Cremona, oběma „nabitými hudební historií“). Provozoval své houslařské řemeslo zhruba od roku 1729 do své smrti. Jeho odkaz lze periodizovat do čtyř časových období, odpovídajících místům jeho pobytu – Piacenza (asi dvacet kilometrů od jeho rodného místa), Milán, Parma a Turín. V těchto čtyřech italských městech bydlel a pracoval. Nástroje z období v Milánu a Parmy jsou považovány za jeho nejlepší díla. Rekord za koupi Guadagniniho nástroje, houslí „Dorothy DeLay“ z roku 1778 na aukci u Tarisio Auctions  v roce 2013 se vyšplhal  na 1.39 milionů amerických dolarů.

Na Guadagniniho housle hrála celá řada významných houslistů, z virtuózů minulosti třeba Henri Vieuxtemps, Henryk Wieniawki, Eugène Ysaÿe, Joseph Joachim, ale i třeba náš Jan Kubelík, z vynikajících houslistů současnosti můžeme uvést jména David Kim, David Garrett, Julia Fischerová, Zakhar Bron, Riccardo Brengola, Viktoria Mullova, Sophia Jaffé, Lara St. John či Vanessa Mae. K jménům lze přidat Belgičana Huberta Léonarda či židovskou houslistku Almu Rosé, která byla jednou z osobností dívčího orchestru v koncentračním táboře v Osvětimi. Giovanni Battista Guadagnini vyráběl také violoncella, na některá z nich hrají Natalie Clein či Carter Bley, první violoncellista Newyorkské filharmonie.  Americká violostika Geraldine Walther hraje na jím vyrobenou violu (jmen by bylo možno uvést více, po nahlédnutí na anglickou stránku Wikipedie).

Nejsou nicméně pouze nadšení příznivci těchto vzácných nástrojů. Houslista maďarsko-židovského původu Carl Flesch hovoří ve své knize „Umění houslové hry“ o „skleněném“ zvuku Guadagniho nástrojů, které jsou údajně nevhodné pro velké sály. Zlobně je nazval „houslemi z manufaktury 17. století“. 

https://de.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Battista_Guadagnini
https://www.cultorweb.com/Liuteria/LC4.html (ital. materiál, obrázky nástrojů, autografy aj.)
https://ingleshayday.com/archive/information/1131-giovanni-battista-guadagnini-biography.html

Zpět