Gingko biloba

02.11.2010 23:19

Občas si uvařím čaj z listů ginkgo biloby. Nemusím ho kupovat v obchodě, protože strom ginkgo roste na zahradě školy. Na fotografii sochy sv. Rozálie v galerii školy (odkaz dole) je trochu, i když nepříliš zřetelně vidět. Sám mám také nějaké fotky, příležitostně udělám na Rajčeti album, kde by ho bylo možno lépe rozpoznat .
Popíjení čaje je záležitostí, která mne zajímá v nějaké té jiné než utilitární rovině možná třicet let. S kolegyní jsme v osmdesátých letech překládali jednu ze zásadních knih o čaji (nikdy to nevyšlo, tedy v našem překladu, resp. vyšlo to mezitím v jiném), nedávno v Praze otevřeli nejvýznamnější školu japonského čajového obřadu, Urasenke, která patří k celosvětové síti.
Popíjení ginkgo biloby má míti blahodárné účinky na paměť. Samozřejmě ji piju spíš ze symbolických důvodů, než že bych věřil v zázračná prozření dávno zapomenutých věcí. Nicméně impuls k tomuto článku vznikl zajímavým způsobem. Vytvářel jsem v rámci jednoho výukového projektu prezentaci na interaktivní tabuli ActivBoard a zařadil jsem tam pro fór také obrázek listu ginkgo biloby (viz odkaz).
Přitom jsem našel pozoruhodnou báseň Johanna Wolfganga Goetha, která – pro výmarského klasika charakteristicky – vychází z pozorování tvaru rozeklaného listu a dobírá se pohledu na sebe sama, přičemž mi jeho text připomíná knihy o magii (např. Agrippy z Nettesheimu), které postupují podobně, když hovoří o „jediném“ a „rozdvojeném“ a vztahu mezi obojím. Motiv dvojníka, který provází pak světovou literaturu někdy od povídky Dvojník od Dostojevského, má základy už v romantické introspekci, kdy člověk existuje rovněž „dvakrát“, jednou, jak „je“ a jednou, jak „se vidí“. Moudrost klasika a šílenství spojené s existenciální úzkostí, které otevřela evropská dekadence a dílo Franze Kafky jsou skryty v jednom lístku, který se rozevírá na dně čajového šálku.
Piju ten čaj a říkám si. Přináší mi pohodu večerní meditace nebo předzvěst nějaké noční můry?

Odkazy

https://www.xs4all.nl/~kwanten/
https://www.dickcontino.com/ginkgobilobaleafherb.htm
https://bylinky.abecedazdravi.cz/ginkgo-biloba-jinan-dvoulalocny
https://www.ekozahrady.com/ginkgo_biloba.htm
https://de.wikipedia.org/wiki/Ginkgo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ginkgo

https://www.gymjc.cz/o-skole/galerie

báseň J. W. Goetha

https://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Goethe_Ginkgo_Biloba.jpg&filetimestamp=20060227133747

 

Zpět