Gewandhaus-Quartett / Ludwig van Beethoven: Smyčcový kvartet e moll, op. 59, č. 2

17.05.2020 23:26

Máme Beethovenovo jubileum a máme zvláštní situaci na jaře 2020. Kvartetní dílo německého klasika poslouchám na ARTE TV, kde při této příležitosti (žel jen časově omezeně) jsou zveřejněny nahrávky smyčcového kvarteta Belcea Quartet v Koncertním domě ve Vídni. Samozřejmě je tahle hudební literatura základem produkce řady komorních těles, a při „brouzdání“ po internetu (a FB) narážím na další interpretace. Tentokrát to je muzika lipského Kvartetu Gewandhausu, což jsou hudebníci Gewandhausorchestru, kteří pod heslem Leipzig klingt weiter („Lipsko zní dále“) zveřejnili na svém FB profilu jeden z těchto Beethovenových kvartetů. Předkládám (s vědomím dočasnosti, podobně jako u řady ostatních příspěvků, nicméně svědectví zůstává) následující informace:

https://www.facebook.com/Gewandhausorchester/
Leipzig klingt weiter (Lipsko zní dále)

Poslouchal jsem Beethovenův Smyčcový kvartet e moll, op. 59, č. 2 v podání Gewandhaus-Quartettu.
https://www.facebook.com/hashtag/leipzigklingtweiter?source=feed_text&epa=HASHTAG&__xts__[0]=68.ARBEZhDFAmJJ4mZMx5ld_3Xt_7flufdK9iorpQCQ7DkHI5wB2AxoOcXNfOA8wYM-G8JI40D7bFVBxEV_WGBZLuWP3yEnWd0bE4IoTthWj9joFikqzitjTstP4At3LHFuboHqY517PgfB2gc9hDMQ6Dgm8g7p542q

https://www.facebook.com/Gewandhausorchester/videos/677956133006552/

info o souboru
https://de.wikipedia.org/wiki/Gewandhaus-Quartett

Obsazení
Frank-Michael Erben – housle
Yun-Jin Cho – housle
Anton Jivaev – viola
Jürnjakob Timm – violoncello

Primárius je prvním koncertním mistrem  Gewandhausorcherstru, kde byl zvolen (!) do této funkce v jednadvaceti letech, byl několik let šéfdirigentem Lipského symfonického orchestru, dirigoval i řadu dalších orchestrů a je rovněž skladatel. Druhá houslistka přišla do Německa v patnácti letech, vystudovala hru na housle na Hudební akademii Hannse Eislera v Berlíně, je oceňovaná sólová interpretka i komorní hráčka, byla koncertním mistrem ve Státní opeře v Hamburku, dnes též vyučuje na Vysoké hudební a divadelní škole Mendelssohna-Bartholdyho v Lipsku. Violista je Rus z třetí generace hudební rodiny, vystudoval konzervatoř v Taškentu, odešel do Spojených států, kde dále studoval a stal se sólovým violistou Pittsburského symfonického orchestru, následovala oslnivá kariéra, členství v několika kvartetech, sólová vystoupení s mnohými orchestry, řada ocenění atd., od roku 2012 je členem lipského Gewandhausorchestru. Violoncellista hraje v orchestru i kvartetu přes čtyřicet let, v roce 1973 se stal v Gewandhausorchestru prvním sólovým cellistou, v roce 1988 se stal koronárním profesorem na téže škole jako Yun-Jin Cho. Má rozsáhlou diskografii violoncellových koncertů. Vystupoval také na Pražském jaru.

Zpět