Genealogové

19.07.2014 13:55

Jeden z mých starých kamarádů se už v době, kdy se to příliš nenosilo, věnoval pátrání po svých předcích. Souviselo to také s „první republikou“, k jejíž kultuře a noblese právem vzhlížel, a k níž se jeho rodina rovněž i ve vlastním životě vztahovala. Později, kdy už byly lepší možnosti a k dispozici zdroje, podporované novými technologiemi, se dopátral řady souvislostí. Mě tahle záležitost nikdy příliš nelákala, nechtěl jsem působit jakkoli důležitě na základě toho, že mám v rodě pár významnějších lidí, zakladatele české numismatiky Klimenta Čermáka, vzdáleně jsem příbuzný s Janem Malátem, podle kterého se generace dětí učily hrát na housle, a coby anekdotu jsem si říkal, že mám v přízni polovinu předválečné slovenské vlády. Na tom názoru jsem příliš nezměnil, ani teď vlastně nejsem v kontaktu s příbuznými, kteří jsou velvyslanci, nechci nikoho využívat. Tenhle příspěvek píšu jako drobnou poznámku na základě impulsu v časopise Instinkt s názvem „Po stopách krve“ (12. června 2014), který se genealogii věnuje.

Vlastně – ať si zájemci článek přečtou sami, já jsem si vypsal adresy, které se na webu této problematice věnují, v odstavečku „elektronické taháky“ a jen letmo jsem do nich nahlédl (takto bych jejich názvy „nepřepisoval“, ale při kliknutí by měly odkazy fungovat).
Genea.cz
Rodopis.cz
Zanikléobce.cz
Badatelna.cz
Genealogie.cz
Starémapy.cz
NAČR.cz
Našejména.cz
MyHerigage.cz
Cemetery.cz

Uvědomuju si, že s některými adresami jsem se už při brouzdání setkal, na některých z nich jsem se už ocitl v jiných souvislostech (např. Staré mapy, adresu na Naše jména mi nedávno někdo poslal mejlem), o některých zase odněkud vím (třeba že www.genealogie.cz jsou stránky pražské České genealogické a heraldické společnosti), určitě by se našly i další. Už z tohoto je patrné, jak téma vystřeluje do celé řady oborů, ostatně i o tom se v článku píše. To by bylo ovšem na hodně dlouhé další bádání.

 

Zpět