Free / All Right Now

24.12.2018 00:16

Free / All Right Now
příběhy slavných songů

Před několika lety (v březnu 2015) proběhla tiskem zpráva, že zemřel ve věku 62 let Andy Fraser, autor nejznámější písně skupiny Free All Right Now. V anglickém časopisu Telegraph (www.telegraph.co.uk) o něm napsali, že byl původně klasicky školený pianista a teprve později přešel na kytaru (v kapele Free hrál na baskytaru), to je jeden moment, který ve mně vzbuzuje dávné vzpomínky (takových muzikantů, kteří původně chodili do ZUŠ, vlastně tenkrát LŠU, „do houslí“ a uhranul je „bigbít“, byla celá řada, a vlastně jsem k nim rovněž patřil), druhá informace v článku, při níž jsem už přímo nadskočil, byla skutečnost, že mladíka vyhodili ze školy, když si odmítl ostříhat vlasy – tak tohle je téma, které se u nás přisuzuje coby přítěž „komunistům“, kteří pravda „máničky“ pronásledovali docela drsně. Jak je zřejmé, problém s dlouhými vlasy byl nicméně i ve svobodném světě.

Song All Right Now, jemuž zřejmě nebylo ve své době možné uniknout, jsme dokonce v jičínské kapele YBE měli v repertoáru – bylo zvykem velmi rychle přebírat hity, které se vyšplhaly na vrchol žebříčku, dost často se objevili na pódiu už týden či čtrnáct dní po jejich úspěchu venku. Informace o písničce jsem ovšem neměl žádné, a neměl bych je ani teď, kdyby Honza Dědek materiál o ní nezpracoval do 211. dílu svých Příběhů slavných písní (Instinkt 10. srpna 2017). Na rozdíl od jiných případů, kdy jsem si v mém seriálu vyhledal řadu informací v německých pramenech, mi zde (na české Wikipedii jsou pouze základní data o kapele) nezbývá, než se opřít právě o Dědkův článek.

Autor hovoří o potřebě kapely zařadit rychle mezi pomalé bluesové písně nějakou pecku a o tom, jak pozdější hit, který boural hitparády, vznikl v šatně za pár minut, když si Fraser začal pobrukovat obrat, který je v titulu songu a zpěvák Paul Rodgers jej ještě tu noc dodělal. Jednoduchá záležitost, příběh „o klukovi, který sbalí na ulici holku a zatáhne ji k sobě domů, aby si užili vášnivý sex…“ (ostatně v kapelách, o kterých bych mohl hovořit, se takovéhle věci také stávaly, to ale není téma tohoto příspěvku), jednoduchá hudební struktura. Pak už následuje vydání na albu Fire and Water (1970) a singlu z něho vyřazeného, a senzace na festivalu Isle of Wight, kde písničku slyšelo šest set tisíc lidí. Kapele se tenhle zázrak zopakovat už nikdy nepodřilo.

Odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Free_(hudebn%C3%AD_skupina)
https://www.telegraph.co.uk/culture/music/music-news/11479591/Andy-Fraser-musician-who-wrote-All-Right-Now-dies-aged-62.html

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=rl51s5Osutg

Zpět