Francois Devienne / Koncert pro fagot

07.10.2011 08:58

Francois Devienne / Koncert pro fagot
Ze staré muziky / Skladby pro fagot

Fagot je prazvláštní nástroj. Patří k těm největším dechovým nástrojům, má ale ušlechtilost dřevěných dechových nástrojů a přitom zvláštní otevírání tónů, podobné jako u ostatních nástrojů dvojplátkových, jako je třeba hoboj. Má v sobě něco trochu démonického a tajemného, či dokonce podivínského, ale zároveň nějak důvěrného, jako by rozprávěl s přáteli někde u vína. Nevím, proč mne napadlo tohle přirovnání.

O skladateli a flétnistovi francouzského klasicismu François Deviennovi toho mnoho na českém internetu není k dohledání. Totiž právě tolik jako nic. Takže možná nebude marné přinést nějaké informace (čerpané z německé stránky Wikipedie). Byl sedmým z osmi dětí z druhého manželství sedláře Pierra Devienna. Jeho starší bratr ho už v ranném dětství naučil hrát na několik hudebních nástrojů, vyučoval ho také varhanník v jeho rodném městě Joinville. V deseti letech zkomponoval svou první mši, kterou uvedli hudebníci královského regimentu kavalerie Royale-Cravate. V roce 1776 následoval svého bratra ke dvoru v Zweibrücken a tam se mu dostalo dalšího hudebního vzdělání. Od roku 1779 hrál Devienne v orchestru pařížské opery na fagot. Zůstal tam pravděpodobně po dobu jednoho roku. Milovník umění a mecenáš baron de Bagge se postaral o finanční prostředky na Deviennovo další vzdělání. V letech 1780 až 1785 byl hudebníkem v komorním orchestru kardinála Louis-René de Rohan. V tu dobu zkomponoval řadu skladeb v oblasti komorní hudby, koncert pro fagot a několik koncertů flétnových. Byl členem Société Olympique, zednářské koncertní společnosti s vlastním velkým orchestrem, pro který psal své pařížské symfonie Joseph Haydn.

Svůj sólistický debut měl na Concert spirituel, tehdejší významné hudební akci, se svým vlastním flétnovým koncertem. V roce 1784 zde hrál jeden ze svých koncertů pro fagot a o rok později koncertantní symfonii pro lesní roh, fagot a orchestr a jinou koncertantní symfonii, tentokrát pro hoboj, fagot a orchestr. Tato první vystoupení byla do té míry úspěšná, že Devienne měl u této instituce do roku 1785 dvacet dalších vystoupení. 1791 se Devienne stal prvním flétnistou u pařížské opery. Na začátku devadesátých let složil své první jevištní dílo. „Le marriage clandestin“. Jeho prvním velkým úspěchem byla komická opera „Les Visitandines“ z roku  1792, která měla takový úspěch, že dosáhla dvou set repríz. Do konce století následovalo několik dalších oper, které byly přijaty s větším či menším úspěchem. Velkou odezvu u publika měly opět  jeho poslední jevištní díla Les Comédiens ambulants (1798) a „Le Valet des deux maîtres“ (1799).
Devienne byl rovněž významným hudebním pedagogem. Patřil k učitelům „École gratuite de musique de la Garde nationale“, bezplatné hudební školy pro děti národních gardistů. Ta byla v roce 1795 přejmenována na Hudební konzervatoř (Conservatoire de musique). Pro účely vyučování napsal svou flétnovou školu „Nouvelle Méthode théorique et pratique pour la flûte“ (Nová metoda…), která byla v polovině 19. století uzpůsobena pro moderní flétnu.
V roce 1803 onemocněl skladatel neurózou a musel hospitalizován na nervové klinice poblíž Paříže. Krátce nato zemřel.
V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století se Jean-Pierre Rampal zasloužil o znovuobjevení díla François Devienna četnými uvedeními a nahrávkami jeho děl.

Info
Zdroj překladu článku:
https://de.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Devienne
Noty na IMSPL
https://imslp.org/wiki/Category:Devienne,_Fran%C3%A7ois

Muzika
François Devienne
Koncerty pro fagot, nahrávka Eckart Hübner, fagot, Bohdan Warchal / Slovenský komorní orchestr 

Koncert pro fagot č. 1

https://www.youtube.com/watch?v=D86EHpN-W6E

Koncert pro fagot č. 2
https://www.youtube.com/watch?v=mX2HTgUNKCs&feature=related

Koncert pro fagot č. 4
https://www.youtube.com/watch?v=XPissQZueuw
 

Zpět