Filmový přehled

26.11.2017 21:04

Filmový přehled
nový webový portál o českém filmu

Důležitý letáček, který jsem si přinesl z návštěvy Ponrepa (Post/Land Art a antropocén, 6. listopadu 2017), upozorňuje na nový webový portál NFA s názvem Filmový přehled. Uvádí se v něm:

Národní filmový archiv (NFA) spustil v roce 2016 webový portál Filmový přehled na stránkách www.filmovyprehled.cz

Cílem nového filmového portálu je poskytnout veřejnosti komplexní databázi českých filmů. Nabídne úplná ověřená, a tedy spolehlivá data o české kinematografii, čímž se bude zásadně lišit od již existujících webových portálů zaměřených na současný film.

Dosud byla takovým zdrojem především Česká filmová databáze, existovala samozřejmě celá řada dalších možností, jak zjistit podstatné informace o (českém) filmu, včetně takových (nevím, zda ještě existuje), které zpracovávají třeba filmové hlášky. Důležité v tomto případě je nicméně právě ono slůvko „ověřená“ (a tedy spolehlivá) data, tzn. zpracovaná odborníky profesionály. To je samozřejmě úkol Národního filmového archivu, k němuž patří právě i kino Ponrepo.

Podíval jsem se tedy, zatím alespoň zběžně, na inzerované stránky, a myslím, že cinefilové (milovníci filmu) mohou být spokojeni. Při otevření stránek se otevře online časopis Revue Filmového přehledu, podrobněji popsaná v letáčku, po patřičném dalším prokliku jsme upozorněni na kontinuitu těchto stránek s nejstarším českým vycházejícím filmovým časopisem, založeným v roce 1939 pod názvem Filmová kartotéka a pod stávajícím názvem Filmový přehled pak od roku 1950. V tištěné podobě byl vydáván do roku 2013. K dispozici je podrobná historie časopisu a archiv z let 2001-2013.

Revue Filmového přehledu zahrnuje rubriky Aktualita, Premiéry, Rozhovory, Filmy, Profil, Fokus a Kalendář, případně Blog s články odborníků NFA, už z toho je zřejmé, jak jsou obsahově stránky strukturovány, tj. nejsou pouze „jednoúrovňové“ v ohledu zvoleného kritéria, jako je většina ostatních českých internetových zdrojů.

Samotná databáze zahrnuje, jak je sděleno, položky
- kompletní data o filmech od počátků kinematografie
- údaje o tvůrčím štábu, hereckém obsazení
- produkční, technické a distribuční údaje, lokace
- údaje o získaných oceněních
- výstižný autorský obsah a anotace filmu
- obrazové materiály
- biografie a filmografie tvůrců

Jestliže si ji zvolíte – základní lišta nabízí vedle základních informací, které jsem právě procházel (O nás) právě Revui, Databázi a po pravé straně pak Kalendář, Revue je pak členěna na složky Vyhledávání, Hraný film, Dokumentární film, Animovaný film, Osobnosti, Společnosti, Filmy dostupné online. Tomu poslednímu příliš nerozumím (na YouTube bývaly k dispozici starší české filmy, jeden čas jsem s nimi pracoval i na svých stránkách, později nastal problém s autorskými právy a i moje práce, byť jen komentátorská, přišla svým způsobem vniveč). V každém případě je možné vyhledat informace takřka o pěti tisíci filmech, je uvedeno více 27 tisíc „osobností“, ne všechny ovšem obsahují další informace (i tak je to samozřejmě skvělý obsah).

Čtenář portálu není nechán na pochybách o tom, že celý projekt je rozpracován i do budoucna, bude postupně obohacován o další složky a udržována jeho aktuální hodnota. Myslím si, že ani já na těchto stránkách určitě nejsem naposledy.

https://www.filmovyprehled.cz/cs

Zpět