Fidle 2005, text do propagačních materiálů

05.09.2009 18:05

Fidle


ø soubor, který se programově zaměřuje na lidovou píseň východních Čech a autorskou prezentaci lidové kultury Českého ráje a Podkrkonoší. Zpěváci a hudebníci pocházejí z Jičína, Valdic, Lomnice n. Pop., Semil a dalších míst v kraji pod horami.

ø 1997 zakládají členové právě bývalé Malé Muziky soubor s názvem, odkazujícím na latinské slovo "fidula", skandinávské lidové soubory a české slovo "fidlat". Název předznamenává poetiku tvorby, zdůrazňující v široké stylové škále české lidové písně vedle jímavé melodičnosti i humor a bláznovství.

ø od roku 1997 připravuje Fidle každoročně nejméně jeden nový pořad, premiérovaný vždy na jičínském pohádkovém festivalu. První vystoupení na "Jivínském Štefanovi" v únoru 1997 s čísly z prvního pořadu s pozdějším názvem "Písničky o Jeníčkovi". Následovaly "Bláznivé písničky", lidové písně o lásce "Rozvij se rozvij", písně ze sbírky Rudolfa Hlavy "Proč bychom veselí nebyli", ze sbírky Amálie Kutinové "Secmazec", "Bláznivé písničky II".

ø 1998 bylo registrováno "Fidle, sdružení pro hudbu" se sídlem
v Jičíně. Soubor se rozšiřuje o další zpěváky a instrumentalisty, do svých pořadů přizve i jičínské herce, v tomto roce i dalších letech rozšiřuje spolupráci se sbory a soubory, kterou zahájil už v loňském roce společný koncert dětského souboru Špalíček a Fidle a koncert "Pocta lidové písni" na jičínském zámku. Program regionální spolupráce naplňuje úzké propojení i dalších souborů Jizeran ze Semil a Collegium musicum "Český ráj" z Lomnice, orchestr KSOKrM, rovněž pěvecké sbory Foerster a Jizerka aj. v konkrétních projektech i  v osobách zpěváků a hudebníků.

ø 2000 dochází k řadě změn v obsazení souboru, před tím se ještě realizuje demo-nahrávka určená pro přátele a k archivaci. Fidle se postupně rozrůstá (ke zlomu došlo teprve letos, kdy počet členů dosáhl počtu jedenáct a naopak se začal zmenšovat). První zahraniční cesta do holandského Wijk bij Duurstede, partnerského města Jičína, na podzim ohlédnutí na koncertu "Fidle a hosté"
s některými z více než dvaceti hudebníků, zpěváků a herců, kteří do té doby s Fidle spolupracovali, a dalšími tělesy.

ø 2002 v jičínském K-klubu během pohádkového týdnu koncert "Secmazec", čestným hostem v publiku je Marie Kubátová, s ní pak společně v pořadu pro pražský Český rozhlas 2. Prezentace neziskových organizací v KD Jičín. Podrobná dokumentace práce za uplynulá léta 1997-2002: Fidle realizovalo více než osmdesát vystoupení, samostatných koncertů, vernisáží, hraní při různých společenských příležitostech v nejrůznějších koncertních sálech, kulturních objektech i prostředích doma i na zahraničních cestách, v jedenácti pořadech zaznělo na stotřicet lidových písní v původních autorských úpravách Lenky Krausové.

ø 2003 programový titul Vánoce s Fidle (původní název Rozmarné koledy), každoročně obměňovaný v nástrojovém a vokálním obsazení
i obsahu či s odlišnou dramaturgií, letos také pod názvem "Přišel jsem k vám na koledu", ve spolupráci s kameramanem V. Kubíkem jako součást multimediálního pořadu o českých vánocích v Schauenburgu (BRD), partnerském městě města Semily.

ø 2004 dochází ke druhé velké přestavbě souboru, na vánočních koncertech je na pódiu nová třetina zpěváků a muzikantů, někteří zůstávají i nadále. Jako „stabilizační prvek“, totiž trvalejší repertoár při různých změnách, byl i myšlen výběr
z dosavadních skladeb „To nejlepší z Fidle“. Pod tímto názvem se uskutečnil i koncert na Arkádovém nádvoří jičínského zámku o pohádkovém festivalu..

ø 2005 písničku „Kořalka je zkáza lidu“ zaznamenal od Františka Víta v Semilech sběratel Rudolf Hlava. V nově připravovaném pořadu Fidle sice není, zato je tu půldruha tuctu nových písní s podobnou tematikou. Přibylo vokálních vícehlasů, takřka úplnou novinkou v paletě Fidle jsou mužské dvojhlasy.

jkč 2005

 

Zpět