Fermáta / Generation

22.02.2016 08:51

Fermáta / Generation  
alba československé rockové hudby

Jsou alba, která jsou označovaná jako milníky a taková, o kterých se hovoří jako o „řadových“ (a přidává se pořadí, v kterém se to či ono album nachází). U slovenské jazzrockové skupiny je tím prvním album Huascarán, ty ostatní jsou ty „řadové“. To je v pořádku, ale nemylme se, neznamená to, že právě tato ostatní nestojí za to si poslechnout. Jinak řečeno za oběma možnostmi je na jedné straně odvaha vykročit zcela novým směrem, na druhé věrnost nastoupené cestě. V případě Fermáty navíc nedochází ke kolísání, jedno album výborné, pak se nezadaří. Onen princip rozvíjení určité cesty spočívá v tom, že si ohmatám určitý formát a nyní – s radostí už „usazené souhry“ a očekávání od spoluhráčů – a zároveň nalézám další možnosti, které mi tento model poskytuje. U alba Generation je to právě tento případ. Nikdo si ho v recenzích příliš nevšímá, přitom je to bezchybně odvedená práce, což ovšem zahrnuje i invenci, řadu starých, ale i nových zvuků a barev, okamžiků i delších ploch, harmonických překvapení. Podobně jako u Blue Effect tak získává posluchač během let řadu nahrávek, které tvoří určité kontinuum, tak jako ji tvoří symfonie u skladatelů klasické hudby – s dovolením malý vtípek: jen tu není ono kultovní číslo „devět“ jako u Beethovena a Dvořáka, ale spíš „osm“. Osm je těchto nahrávek u Blue Effect a osm jich vyšlo v remasterované podobě také u Fermáty.

Do podrobného popisu alba se nebudu pouštět, to už udělali pravověrní rockeři (ne, že bych se kusem srdce za rockera nepovažoval, ale nejsem z těch, kteří nevynechají jediný koncert, a na všech těch zásadních byli a mají tedy podstatně lépe „naposlouchány“ souvislosti. Na internetu není příliš  komentářů, přestože se např. původní deska objevuje v nabídkách bazarů. Překopíruju ten, co jsem našel na progboard.com:
Nádherná rozlúčka Fedora Freša s Fermatou. Album absolútne bezchybný. Tie-Break so svojou basovou linkou, Vina del Mar s nádhernými sólo pasážami Grigláka a Berku, Calamity a Boleti pripomínajúce starý dobrý jazzrock rannej Fermaty, Gastronomic pleasures a Reservé - rytmicky krásne a jediné autorské skladby Gedora Freša (v opise albumu je mylne napísané, že Reservé zložil Berka) a nádherný klenot K.O. na záver s prekrásnou hrou na saxík. Prosto nádhera, nádhera. (nowherme_man, pět hvězdiček)

Sám zmíním už jen skutečnost, že v sestavě hrají kromě základního kvarteta ještě Jozef Krajčovič - tenor saxofon, Jozef Hanák – harmonika.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Generation_%28album%29
Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=LQQtYzwXiIw

Remasterované nahrávky Fermaty (dnes se píše s krátkým „a“)
https://www.youtube.com/watch?v=Xh2gYZSp8Tk

Zpět