Fermáta / Dunajská legenda

23.02.2016 10:13

Fermáta / Dunajská legenda
alba československé rockové hudby

Zatímco na některých artrockových albech se mnohdy setkáme se skladbami, které přesahují délku běžného songu a dokonce zabírají celou jednu stranu, na čtvrtém studiovém albu slovenské kapely Fermáta Dunajská legenda je na ploše tehdejšího ještě LP rozprostřeno dokonce osm skladeb, jejichž autory jsou skladatelská dvojice František Griglák a Tomáš Berka.

Některá alba Fermáty jsou nahrána ve čtyřech, zde je vedle základní členské sestavy - František Griglák, Tomáš Berka, Fedor Frešo a Karol Oláh ještě smyčcové kvarteto, jehož členy jsou Peter Baran, Pavol Baran, Pavol Selecký, Ľuboš Šašinka.

V první skladbě s názvem Wikina je pozoruhodný velice svižný dialog Berkových kláves s Griglákovou kytarou, obojí patřičně artrockově zvukově modifikováno. Chotěmir naopak začíná španělkou, na niž ovšem navazuje pomalá interpretace zprvu syntetizérem, po několika taktech s přidaným smyčcovým kvartetem a posléze – i s rytmickým základem – monumentální baladickou kytarou (takový ten „klasický“ zvuk, jaký známe ze takřka všech českých a slovenských jazzrockových skupin. Nevím, zda to je ona „slovanská melodie“, kterou myslel jeden z komentátorů alba. V každém případě se ještě chvíli v jednotlivých úsecích střídají jednotlivé nástroje a seskupení, než se muzika přelije do následující skladby Witemir, kde slyšíme španělku a elektroniku a v pozadí vokály, španělka se střídá a kombinuje s elektrickou kytarou, což je neobvyklé a zajímavé. Nejsou to ovšem kontrasty, spíš jednotlivé polohy zvuku kapely. Když nenápadně utichne tato skladba, následující Unzat začne syntetizátorem, jak ho známe třeba od Martina Kratochvíla, melodie převezme baskytara a další se přidají a rozjíždí se zajímavá polyfonie. Zatímco skladba Trebiz končí repetitivně, opakováním jedné ostinátní sekvence, po jejím náhlém utichnutí, začíná další Žilic jinou, na niž se navěšují vokály a další nástroje, které ji rozvíjejí a končí unisono opakovanými riffy kytar. A ztišeněji pokračuje v podobném duchu i následující skladba, rozvíjející invenci zase poněkud jiným způsobem. Album uzavírá Koceľ a posluchač musí mít příjemný pocit z neuvěřitelně kompaktního a vyrovnaného celku.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dunajsk%C3%A1_legenda_%28album%29
https://www.progboard.com/Fermata/Dunajsk-legenda/5747

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=eekBoIZeQaE

Zpět