Fats Navarro / The Fabulous Fats Navarro

24.03.2017 12:04

Fats Navarro / The Fabulous Fats Navarro
klasické jazzové nahrávky

Jedním z jazzových hudebníků, jimž nebylo dopřáno dlouhého života, je americký jazzový trumpetista Fats Navarro (1923-1950), Navarro je řazený mezi bebopové hudebníky, spolupracoval s takovými veličinami, jako byli Coleman Hawkins, Charlie Parker, Miles Davis, Lionel Hampton, Dexter Gordon či Dizzy Gillespie.

Navarro měl kubánské, afroamerické a čínské předky a už jako dítě hrál na klavír (otec, který rovněž hrál na klavír, mu zařídil vyučování), ve 13 letech ale začal hrát na trubku a tenorsaxofon. Od počátku čtyřicátých let hrál v „teritoriálních“ big bandech („territory bands“, podobně jako se u nás říká divadla „na oblasti“, tj. mimo Prahu) v Indianopolis, Kansas City, v roce 1943 vznikly první nahrávky „Fare Thee Well Honey“ / „Baby, Don't You Tell Me No Lie“ („černá deska“, 78otáček) s orchestrem Andy Kirka.

V roce 1944 začal vystupovat v New Yorku, jeho vzorem byl Dizzy Gillespie. Vystřídal celou řadu formací, vystupoval v Carnegie Hall, nahrával, v roce 1948 se stal vítězem ankety časopisu Metronome a stal se členem Metronome All Stars. Hrál v latinských klubech – i vzhledem k tomu, že mluvil rovněž španělsky.  Přes nevídaný úspěch se Navarro nikdy nezaložil vlastní kapelu. V posledních sedmnácti měsících života byla jeho aktivita omezena zdravotními problémy. Tuberkulóza, k tomu závislost na heroinu a alkoholismus, to byly momenty, které nebyly právě tím nejlepším předpokladem dlouhého života. Pro svou korpulenci a vysoký hlas měl přezdívku „Fat Girl“ (tlustá holka), kterou nenáviděl.

John Fordham uvádí v Galerii klasických nahrávek (Jazz, Slovart 1996) album The fabulous Fats Navarro, natočené pro značku Blue Note v letech 1947-1949. Participují mj. Sonny Rollins, Charlie Rouse, Wardell Gray, Allen Eager, Bud Powell, Milt Jackson, Curly Rusell aj.. Na albu nelezneme skladby Our Delight, The Squirrel, The Chase, Wail, Bouncing with Bud, Double Talk, Dameronia, Lady Bird, Jahbero, Symphonette, Infields, The Skunk, Boporation. Fordham album charakterizuje takto: Jeden z nejinteligentnějších a nejoriginálnějších bebopových trumpetistů Fats Navarro zahrál za svůj krátký život všechna svá sóla jako hotové kompozice. Jeho obratné frázování a lahodná barva tónu prozařují The Chase a Lady Bird.

Na Youtube najdeme pěkné nahrávky:
https://www.youtube.com/watch?v=BliZDTeRgoY&list=PLvxWibFr0wiL8joCAUKQ1DO7-kwVoqi5-
https://www.youtube.com/watch?v=kY5EOn3tb1k&list=PLvxWibFr0wiK4J-2Qmbe7TTQfeaEJmYxI

https://www.youtube.com/watch?v=He5MMhzFcP8

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fats_Navarro
https://www.jazzdisco.org/fats-navarro/discography/
https://www.allmusic.com/artist/fats-navarro-mn0000792175

Zpět