Fats Domino

26.06.2011 12:04

Legendy rock´and´rollu

Pro českou populární hudbu má Fats Domino jeden význam, který neplatí nikde jinde na světě. U nás se totiž v šedesátých letech říkalo rockové hudbě „bigbít“. Stejně byl nazván vynikající televizní pořad, který tuto kulturu (kulturu říkám proto, protože se nejednalo pouze o hudební módu, která je v dalším desetiletí vystřídána jinou, nýbrž o cosi zásadnějšího) nazval rovněž Bigbít. Název pochází od jedné z legend rockové hudby, skladba se jmenovala právě „The Big Beat“.
Fats Domino pocházel z New Orleánsu, mekky černé hudby při zrodu jazzu před sto lety. Pro černého klavíristu byl charakteristický styl boogie. Objevil jej Dave Bartholomew, bandleader a hudební producent, někdejší trumpetista u Duke Ellingtona. Zprostředkoval mu nahrávku na gramofonové desce s názvem The Fat Man, která odpovídala Dominově fyziognomii a jejíž titul se stal i součástí jeho sebeironické image (vlastním jménem se jmenoval Antoine) a která dosáhla v oblasti R&B jako první miliónového prodeje.
Padesátá léta, kdy spolupracoval s Bartholomewem a Lewem Chuddem, šéfem gramofonové firmy Imperiál, byla pro Domina nejplodnějšími. V té době zkomponoval a interpretoval celou řadu hitů. Definitivním průlomem byla v roce 1955 skladba Ain’t that a shame a v roce 1956 Blueberry Hill, později proslulou Louis Armstrongem, kterou ale právě Fats Domino poprvé uvedl v legendární televizní Ed Sullivan Show. Dalšími hity byly například I’m in Love Again, I'm Walking to New Orleans, My Blue Heaven, Blue Monday nebo Whole Lotta’ Loving.
V šedesátých letech Fats Domino, vzhledem k tomu, že se Dominův styl takřka neměnil a rozhodující směr zájmu určovali Beatles a Rolling Stones, nezaznamenával už takový úspěch. Posledním úspěšnou nahrávkou byla coververze právě skladby skupiny, která se v té době ocitla na vrcholu hitparád, totiž Lady Madonny, která odpovídala Dominovu stylu. Na živých vystoupení nicméně Fats Domino nepřestal být žádaný,  v odstupu historie se ocitá v jedné řadě s legendami jako jsou Chuck Berry či Little Richard, s nímž rovněž, dokonce nedávno (v roce 2009) vystupoval. Do Rock and Roll Hall of Fame byl uveden v roce 1986 a v roce 2003 posléze do Blues Hall of Fame. V obou síních slávy je to místo více než pravé.

Odkazy a poslech

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fats_Domino
https://www.youtube.com/artist?a=GxdCwVVULXepdjD62iSdshnyXOo1Q7Yx&feature=artist

Zpět