Eoin Colfer / Hlubokej průser

14.07.2012 17:47

S Eoinem Colferem se při četbě knihy, která je v titulu tohoto příspěvku, dostávám do kontaktu poprvé. Cílová skupina dosavadních knih irského spisovatele s u nás přece jen poněkud neobvyklým křestním jménem (vyslovuj jako Owen) byla totiž mládež či děti, podle české stránky Wikipedie (mimochodem obsažnější než německá) soudím, že autor zhruba třiceti knížek, z nichž nejznámější je zřejmě série s Artemisem Fowlem, je u nás dost populární už vzhedem k tomu, že jich možná tucet bylo přeloženo - i když sama stránka aktualizována není, respektive je (8. 7. 2012), ale román, v originále nazvaný „Plugged“ je uváděn jako ten, který ještě nevyšel.

Alespoň podle toho, co jsem se dočetl na zevrubnějším popisu nejznámější sci-fi série, není ani jeho první knížka pro dospělé nějakým zásadním „úkrokem“ ve stylu, který je slušně odvázaný. I v Hlubokém průseru probíhá celý příběh ve slušném tempu, je plný zvratů (jsem v pokušení o jazykový vtip, totiž říci „a zvratků“, což by ovšem dost podstatně vystihovalo prostředí, jímž se vlastně nejpodstatněji liší od „románů pro mládež“). Hlavním hrdinou je totiž vyhazovač nočního podniku, který se nechtěně zaplete do akčního a kriminálního příběhu, přitom to ale není „superhrdina“, naopak mladík, který značně trpí komplexy méněcennosti z nedostatku vlasů, které si nechá transplantovat pokoutním „doktorem“, přestože podle vlastní biografie, v níž je položka vojenské kariéry zabijáka v „mírových sborech“ v Libanonu, by měl spíš být naprostý suverén. Tak tomu ovšem není, fyzické dispozice jsou v disproporci s životem v nočním podniku, sekýrováním zamilované paní domácí, a nakonec celým příběhem. Vlastně celé to prostředí je tak trochu „pokoutní“, ulítlý, Mc Evoyův (tak se jmenuje) šéf Vic (Victor) je rovněž „kretén takového formátu, že by si zasloužil vlastní celovečerní film“ a takto vyprofilované jsou i ostatní postavy, dvojice černošských policistek, s jednou z níž (Deaconová) se Mc Evoy posléze sblíží ve ztřeštěných pokusech o záchranu holého života, a řada dalších.

Vyprávět tady příběh Hlubokýho průseru asi nemá smysl (nejen proto, že bych prozradil „zápletku“), podstatné je, že citací charakteristiky Viktora jsem také trochu naznačil Colferův jazyk, který je – při vší nerealističnosti příběhu – velmi přesný a výstižný. Snad jen „začátek“: v nočním klubu nastane problém v okamžiku, kdy jeden z jeho návštěvníků „olízne“ jednu z hostesek (striptérek, není to prostitutka), do níž je hlavní hrdina zamilovaný (ona do něj nikoli). Výkřik „Kriii-stepane“ tohoto, jak se ukáže, mafiána, kterému patří celé město, se pak stane důležitým poznávacím znamením v celém příběhu… Víc už opravdu prozrazovat nebudu, snad jen to, že dívka je následující den nalezena mrtvá na parkovišti a rozjíždí se vyšetřování.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eoin_Colfer
https://cs.wikipedia.org/wiki/Artemis_Fowl
https://www.eoincolfer.com/
https://www.albatrosmedia.cz/hlubokej-pruser.html

Zpět