Emil Holub

10.05.2012 00:38

Emil Holub
cestovatelé, fotografové, reportéři

Vycpaná kráva, pardon, buvol africký, na ostrůvku uprostřed jedné části výstavní síně, tropická helma, nějaké šperky, informace o jeho snech, živených knihami skotského cestovatele Davida Livinstona, příteli Vojtovi Náprstkovi, o dvou cestách českého lékaře do Afriky, tedy vypsané příběhy s fotografiemi, pozdější smutné osudy jeho sbírek, které nebyly shromážděny na jednom místě, jak by si bývaly zasloužily, to jsou dojmy z někdejšího muzea v Holicích, kolem kterého člověk častěji jezdil, a když se konečně dostal k jeho návštěvě, zjistil, že vlastně jsou i dnes problémy s tím, že vlastně výstava je v „cizím“ domě, z čehož se možná odvíjely i další problémy, zkrátka měl jsem dojem, že to, co bylo vystavováno, neodpovídá významu cestovatele, kterého jsem si možná vysnil jako toho nejvýznamnějšího badatele svého oboru, „klasika“, k němuž se odvolávali i Hanzelka a Zikmund. Možná bylo to moje určité zklamání způsobeno tím, že jsem dorazil na místo nikoli v době, kdy bylo coby nové a v parametrech tehdejší doby (1966) určitě atraktivním místem poznání, nýbrž podstatně později.
Když jsem si nicméně nyní kliknul na stránky Holubova muzea, musím říci s potěšením, že situace se má podstatnou mírou změnit a vztah těch, kteří si zřejmě dlouhou dobu přáli moci prezentovat význam svého rodáka patřičným způsobem, se naplní. Muzeum v letech 2011-2012 rekonstruuje v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a s celkovými náklady přes dvaadvacet miliónů korun Památník dr. Emila Holuba, takže se i turisté dočkají adekvátní muzejní expozice velkého Čecha.
Před 140 lety, tedy v roce 1872 se Emil Holub vydal na svou první cestu do Afriky, před 110 lety, v roce 1902 zemřel. Náprstkovo muzeum v Praze připravilo na jeho počest na květen a červen tohoto roku řadu přednášek, které mají připomenout jednotlivé aspekty osudu a významu „českého Livingstona“.

https://www.holubovomuzeum.cz/
https://www.quido.cz/osobnosti/holub.htm
https://zpravy.idnes.cz/emil-holub-muz-ktery-zmapoval-afriku-ds4-/kavarna.aspx?c=A110903_1645429_kavarna_bar
https://www.lideazeme.cz/clanek/vyroci-emila-holuba
https://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/emil-holub-se-pry-pro-afriku-nadchnul-uz-ve-trech-letech
https://www.rozhlas.cz/planetarium/historie/_zprava/zivot-a-cesty-emila-holuba-2-cast-do-zeme-masukulumbu--1020166
https://www.nm.cz/Naprstkovo-muzeum/Vystavy-NpM/DR-EMIL-HOLUB-PRIBEH-CESTOVATELE.html
https://pardubice.idnes.cz/rajzovani-emila-holuba-skoncilo-pred-110-lety-muzeum-bude-v-kvetnu-phr-/pardubice-zpravy.aspx?c=A120221_1736436_pardubice-zpravy_klu
https://pardubice.idnes.cz/v-holicich-budou-viktoriiny-vodopady-i-africke-chyse-pcu-/pardubice-zpravy.aspx?c=A110809_1631667_pardubice-zpravy_kol
https://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Holub

Zpět