Eduard Ingriš

10.05.2012 18:03

Eduard Ingriš
cestovatelé, fotografové, reportéři

Tohle jméno jsem zařadil tak trochu schválně. Samozřejmě mám, tím spíš, že jsem taky muzikant, Eduarda Ingriše zařazeného především zařazeného jako autora písničky k táboráku Teskně hučí Niagara. Ale právě Ingriš, nebo podobně třeba taky, v porovnání, Eskymo Welzl, jsou příklady osobností, které svým rozmachem zasahují do celé řady oborů, ale svým způsobem nezařaditelných, totiž originálních osobností, u nichž jejich nekonvenčnost a energie, s jakou se vydávají do nejrůznějších oblastí lidské činnosti, nicméně pokaždé v jiných souvislostí, stvořila původní, nezaměnitelné jedince, nápadné mnohdy na první pohled, dobrodruhy v pravém smyslu, jak to vidíme třeba na Welzlově pomníku (viz článek o něm), na straně druhé to jsou tématem posedlí vědci, pro něž je ovšem fascinující poznání nových krajů a nových přírodnin s nimi spojených. Pokaždé je to, jak řečeno, jedním střihem šitý originál, proto je i těžko nalézat hranice mezi cestovateli, horolezci, přírodovědci, polárníky, geology (jistě, to jsou také přírodovědci) nebo také malíři, hudebníky, básníky či pábiteli.
Písničky Eduarda Ingriše jsou ovšem ve skutečnosti možná opravdu jakýmsi „vedlejším produktem“, i když i ony jsou výrazem jeho nostalgické povahy a jeho vztahu k exotice. Cestovatelé, akcentující navíc – z principu – „světovost“, budou samozřejmě více hovořit o jeho spolupráci s Thorem Heyerdahlem či Ernestem Hemingwayem, ale i s českými cestovateli Hanzelkou a Zikmundem, fotografie zveřejněné ve světově významných časopisech atd. Nicméně skutečnost, že napsal několik desítek operet, filmové hudby, že byl i dirigentem, není tak zcela nepřehlédnutelná.
Takže odpověď na to, kdo byl Eduard Ingriš, může znít nejrůzněji. Ta nejjednodušší, taxativním výčtem, může znít: tramp a cestovatel, muzikant, dirigent, skladatel, fotograf a filmař, kameraman a dokumentarista, dobrodruh, slavný Čech. Ale myslím, že v tom to není. Myslím, že není potřeba to nějak dále vysvětlovat.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_Ingri%C5%A1
Teskně hučí Niagara
https://www.ujdeto.cz/lyrics/waldemar-matuska/niagara-cz/
https://www.supermusic.sk/skupina.php?action=piesen&idskupiny=489&idpiesne=8966
Fotografie a filmy
https://www.novomestskaradnice.cz/program/svety_eduarda_ingrise_18_9_-_2_11_2008_/
https://www.kultura.slansko.cz/akce/2009/09/filmy-eduarda-ingrise-ve-slanem
https://www.g2.cz/edee/cestovani/eduard-ingris-na-voru-pres-pacifik-dil-druhy-slavny-navrat-3013.html
Portrét
https://tnit.fr/cs/c120.htm
https://www.folktime.cz/zajimavosti/kdo-byl-eduard-ingris.html
https://www.radio.cz/cz/rubrika/krajane/slavny-cesky-cestovatel-a-krajan-eduard-ingris-je-ve-sve-vlasti-stale-jeste-temer-neznamy

 

Zpět