Dvě prošvihnuté události

26.08.2022 15:45

Tak tohle je snad do nějakého sci-fi blogu. Samozřejmě je to ovlivněno mým stavem, jednak déledobějším (potíže se zrakem), jednak aktuálním z těchto dnů (nervozita z řady důvodů a neschopnosti se pořádně soustředit), ale takhle by se to za normálních okolností nemohlo přihodit.

Říkal jsem si, v září to vypadá na několik zajímavých setkání s významnými osobnostmi v mém životě nějak zásadně důležitých (nechci to zakřiknout, řeknu jen, že data k dotčeným událostem, případně pozvání, se objevila vlastně během několika dní, ačkoliv jsem při nejmenších dvou z těch tří mohl zhruba v tomto časovém období očekávat) a nyní jedinou větší akci, na kterou jsem se v srpnu v sérii událostí úplně jiného ražení těšil, byl Triangl fest v Železnici. Na programu mj. Vláďa Merta, s nímž jsem si v rámci téhož festivalu tuším před dvěma roky povídal o barokních kapličkách na místě jeho koncertu na vinici (tentokrát na programu v kostele), Železnické kulturní léto obohacuje v posledních létech výrazně spektrum kulturního dění na Jičínsku (či v Českém ráji).

Při zběžném náhledu do internetu někdy na začátku srpna jsem si odhadem uložil do paměti dobu konání a více se soustředil na některá ta lékařská vyšetření, která mě čekala, a související, tedy po návratu ze západních Čech v půli července dia-kontrola, plicní v Jičíně a návštěva obvodní lékařky, které jsem se chtěl zeptat na pár věcí, u všeho hlídat termíny a možnosti, v létě komplikovanější, každá položka mívá pak skoro vždy ještě jednu přilehlou, např. odběr krve, odnesení lékařské zprávy jinam, protože v 21. století jednotlivá pracoviště spolu elektronicky nekomunikují atd., už nejméně ve třech případech se kromě toho termíny přesouvaly ze strany léčebného zařízení (porucha přístrojů, pak nevím proč), tj. další nutnost se na to soustředit navíc, a především pak ještě dvě cesty na kliniku do Hradce (na plicní a na oční), přičemž ta první byla docela komplikovaná.

Zdá se, že tu píšu „o nemocech“ a ne o tom, co je v názvu textu, ale jen chci vysvětlit, proč jsem prošvihl dvě akce, které by mě byly jistě přinejmenším potěšily. Před druhou cestou do Hradce jsem se ještě podíval na internet a podivil se, že Triangl fest je později, než jsem si myslel, a už jsem si zapsal uvedené datum „28. srpna“ do seznamu termínů (žel ne ještě do kalendáře) s tím, že je tedy ještě čas a budu se moci věnovat Láďovi Bernému, harmonikáři, s nímž jsem odehrál pár zajímavých akcí a jenž projížděl přes Jičín do Liberce. Týž den, kdy mi Láďa zavolal, jsem ještě volal Miloši Šejnovi, jehož textovku z minulého večera jsem přehlédl a jenž mě zval na páteční narozeninové posezení. Všechno proběhlo v pohodě, tentokrát i cesta do Hradce, napůl zpitomělý jsem se vracel, ještě z rozostřeným viděním, z kliniky, také červené vidění, jak z nějakého surrealistického filmu sedmdesátých let, už pominulo, ale o tom, že droga, aplikovaná při vyšetření (do žíly), ještě silně působila (stejně jako určitá zmatenost coby následek ostrých záblesků přístroje pořizujícího snímek vnitřku oka), svědčila výrazně žlutá moč přetrvávající do druhého dne.

Když jsem otevřel textovou zprávu od Jaromíra Typlta, zjistil jsem, že mi uniklo jeho vystoupení ve Valdštejnské loggii, na které mě zval. Literární večer Hory mi kráčejí vstříc byl věnován Jiřímu Červenkovi, někdejšímu kastelánovi na hradu Pecka, kde Jaromír svého času provázel. Osobnost Jiřího Červenky rezonuje v několika významech i s „Poutí krkonošskou“, večer je na stránkách Valdštejnské loggie uváděn jako doprovodný program k Pouti krkonošské 2022, sám vzpomínám na zážitek, kdy jsem se z ochozu hradu díval na naši nejvyšší horu a za několik okamžiku byl přítomen promítání filmu Karla Čtveráčka (2020), dokumentujícího pouť Jiřího Zemánka s jeho přáteli ze spolku Pilgrim z Prahy na Sněžku. Jeden z úseků cesty poutníky doprovázel a ve filmu se objevuje i Jaromír Typlt. Jiří Červenka byl, jak Typlt píše, prvním živým básníkem, s nímž se setkal jako student při průvodcování na hradě Pecka, a je jednou z osobností, jimž na svých vystoupeních věnuje soustavnou pozornost.

Zdálo se, že nyní pár dní nebudu muset sledovat kalendář a zjišťovat, zda jedno téma (což se nejspíš stane právě při těch pitomých přesunech) nekoliduje s jiným, podívám se tedy, jaký bude program Triangl festu. Ke svému zděšení ale zjišťuji, že datum, které na mě ve vyhledávači jako první vyskočilo (na stránkách Libereckého kraje), a které jsem si už předtím zaznamenal a nyní chci jen ověřit, je chybné. Nenapadlo mě dále si je potvrzovat, a i když mi to připadalo předtím podivné (díval jsem se přece dokonce na plakát, kde to je samozřejmě správně, ale možná jsem si nevzal brýle, které od února používám – do dvaasedmdesáti jsem to zvládal bez nich – a „28“ a „20“ vypadá při neostrém vidění či malém zobrazení podobně), znovu jsem si vše nezkontroloval.

Zkrátka letošní prázdniny mi kultura kromě čtení (při řečeném a při řádění vnoučat, které se u nás radují ze společných her, se pokouším alespoň dohnat skluz, jaký práce nabrala, navíc se žel „odchyluju od tématu“ a snažím se zpracovat snadnější věci, takže se přece jen soustředím jen tak tak a nemám ten patřičný tah na branku jako v minulých přinejmenším dvou letech) příliš nepřeje. Plánovaná cesta s Milošem Šejnem do Drážďan na festival alternativních filmů v Motorenhalle se neuskutečnila, ale tam byly jiné důvody (z řady „klacků přes cestu“ bylo zásadní, že se Milošovi rozbilo auto, což všechny ty předchozí překážky završilo), takže jsem alespoň „splnil“ zadání na Šrámkově Sobotce s tématem génius loci. Tyhle dvě prošvihnuté akce jdou ale plně na můj účet, jakkoli nevím, co by alespoň s tím Typltovým vystoupením bylo šlo dělat. Ale i tohle je ten dopředu nikdy plně neočekávatelný život.

 

Jaromír Typlt o Jiřím Červenkovi
https://valdstejnskalodzie.cz/program/hory-mi-kraceji-vstric
Více o Jiřím Červenkovi na Českém rozhlase
https://vltava.rozhlas.cz/osudy-jiriho-cervenky-5035551 (deset pokračování, o době jeho pobytu v Pecce až v 10. díle)
na iLiteratuře
https://www.iliteratura.cz/Clanek/44595/cervenka-jiri
Jaromír Typlt o Červenkovi na svých stránkách
https://www.typlt.cz/2008/08/17/jiri-cervenka-uvidet-znojmo/

Triangl fest, chybné datum
https://www.liberecky-kraj.cz/dre-cs/78931-triangl-festival-v-zeleznici.html
Triangl fest, správné údaje
https://www.cesky-raj.info/dre-en/78931-triangl-festival-v-zeleznici.html

Zpět