Don McLean / American Pie

06.10.2016 13:29

Don McLean / American Pie
příběhy kultovních songů / signature songs

Píše se rok 1971, Led Zeppelin natočili své poslední, čtvrté album, označované někdy jako Four Symbols, protože nemělo běžné textové označení, s kultovním songem Stairway to Heaven (anglická Wikipedie toto jejich období označuje sloganem „The Biggest Band in the World“), Deep Purple už v loňském roce vydali legendární Deep Purple in Rock se svými portréty vytesanými do skály jako ty amerických prezidentů na Mount Rushmore, jsou na vrcholu slávy a nyní vydávají Fireball. Vzhledem k tomu, že The Beatles se nedávno definitivně rozpadli a Jimi Hendrix je mrtev, nastává éra heavy metalu či hard rocku.

A v tomtéž roce syn obchodního zástupce s elektrickými spotřebiči, který se před dvěma roky setkal s  Pete Seegerem, americkým folkovým zpěvákem, který představuje významný článek v tradici americké hudby této oblasti, a natočil zprvu nepříliš úspěšné elpíčko s názvem Tapestry, nyní vydává píseň, která mu přinesla slávu. Song natočil McLean v tomto roce – 1971 – a umístil na první pozici stejnojmenného alba. Její úspěch lze připsat do značné míry textu, byla totiž inspirována tragickou smrtí Buddyho Hollyho, Ritchieho Valense a J. P. Richardsona Jr., kteří zemřeli při havárii letadla v únoru 1959 ve státě Iowa. Album je věnováno Buddymu Hollymu, žádný z hudebníků nicméně v textu není explicitně jmenován. Autor písně se také opakovaně nechtěl k interpretaci textu vyjadřovat, výjimku činily verše
February made me shiver / with every paper I’d deliver
 
o nichž se vyjádřil, že právě skládal noviny ve chvíli, kdy se z rádia dozvěděl o smrti Buddyho Hollyho.

Přesto se ustálil určitý výklad textu, k němuž patří například vysvětlení výrazu the day the music died / 3. únor 1959, the jester / Bob Dylan, the quartet / Beatles, podobně jména celé řady dalších the marching band / album Sgt. Peper´s Lonely Hearts Club Band, atd. V každém případě jsou některá jména či skutečnosti výslovně jmenovány, v jiných případech jsou tu narážky na dobové reálie z oblasti hudby a kultury, např. názvy songů či sock hops, tj. hovorového názvu rock´n´rollové taneční zábavy.

Z coververzí asi stojí za zmínku verze Madony z roku 2000, kdy píseň použila do filmu Johna Schlesingera The Next Best Thing (česky Příští správná věc).

https://de.wikipedia.org/wiki/Don_McLean
https://de.wikipedia.org/wiki/American_Pie_(Lied)
text
https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/don-mclean/american-pie-94509

https://www.youtube.com/watch?v=uAsV5-Hv-7U
celé album
https://www.youtube.com/watch?v=05_f4b4UHu0
 

Zpět