Dóm sv. Jana Křtitele a sv. Vavřince v Merseburgu

26.03.2012 02:45

Když jedete vlakem z Lipska do Halle a dále směrem na Eisenach, jsou na trati, než dojedete do slavného Výmaru, dvě města s monumentálními historickými stavbami, které určitě stojí za to navštívit. Jsou to Merseburg a Naumburg. Druhý z nich je necelých padesát kilometrů od Halle, kousek za kdysi největším komplexem chemických fabrik Leuna, do Merseburgu se dostaneme, ani se nestačíme ve vlaku pořádně usadit. Obě místa jsou vidět z okna vlaku na trati Duryňské dráhy a je to zjevení už jet kolem, dokonce jsou si obě souborem několika věží tak trochu podobné.
Za chvíli se z nádraží dostaneme do města, nacházejícího se na Románské cestě (Straße der Romanik) a na akropoli města nad řekou Sálou nás ohromí komplex dómu sv. Jana Křtitele, uzavřeného nádvoří zámku a zámeckého parku.

V desátém století n. l. dobyl král Jindřich I. Merseburg a okolní kraj a vybudoval z něj falc. Za otonských králů a císařů získal Merseburg nadregionální význam. V roce 968 založil Otto I. (Veliký) biskupství, které bylo zasvěceno sv. Vavřinci. V návaznosti na kostel sv. Jana vznikl dóm s patrocinii obou svatých. V roce 981 bylo biskupství zrušeno, v roce 1004 bylo císařem Jindřichem II. znovu založeno. Biskupství se vymezovalo v hranicích vůči arcibiskupstvím Mohučskému a Magdeburskému na severu a západě a vůči biskupství v Míšni na východě – velmi zjednodušeně řečeno. Základní kámen budoucí ranně románské stavby položil v roce 1015 biskup Thietmar z Merseburgu. Thietmar je považován za významného kronikáře otonské doby, připomíná ho deska hrobky v kostele a nověji studna na nádvoří.

Pozoruhudnou historii bych zde mohl rozepisovat (musel bych přeložit stránky z Wikipedie nebo adresy u dalšího odkazu, kde jsou jednotlivé kapitoly i o dalších osobnostech, plánek „Domfreiheit“, prostoru celého areálu stavebního komplexu, historii, zdůrazňující brzké zasažení evangelickým hnutím atd.). Je ale i celá řada dalších adres, kde se mnohé dozvíme. Především skutečnost, kterou jsem snad měl uvést hned na začátku, totiž že z Merseburgu pochází nejstarší literární památka Němců, totiž Merseburská zaříkadla (Merseburger Zaubersprüche). Našel jsem na rakouských stránkách jejich faksimile a transkripci.

Německé odkazy
https://de.wikipedia.org/wiki/Merseburger_Dom
https://oldspace.vereinigtedomstifter.de/index.php?id=23
https://de.wikipedia.org/wiki/Th%C3%BCringer_Bahn

České odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Merseburg
https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Btmar_z_Merseburku
https://www.iliteratura.cz/Clanek/27801/detmar-z-merseburku-kronika-in-auriga
https://tyfoza.no-ip.com/vestnik/html/knihy/vestnik11/texty/vest11-0341.htm
https://automatickepsani.pise.cz/56088-nemecka-literatura.html
https://www.univie.ac.at/skandinavistik/txt/mz.html



 

Zpět