Dmitrij Šostakovič / Jazzové suity

20.01.2013 13:59

Dmitrij Šostakovič / Jazzové suity

Vztah k jazzu je charakteristickým znakem nejen ruské avantgardy. Samozřejmě i jiní sovětští skladatelé komponovali skladby s patrnou jazzovou inspirací, u nás to byl třeba Bohuslav Martinů, u něhož byl jazz něčím podstatným v jeho hudbě, jazzem byli ostatně okouzleni nejen hudebníci, ale třeba celý literární a divadelní Devětsil, o jazzu vyšla jako jedna z prvních v Evropě kniha z pera E. F. Buriana, jiným příkladem by mohla být tvorba Jaroslava Ježka.

Dmitrij Šostakovič napsal ve třicátých létech dvě suity s názvy Suita pro jazzový orchestr č. 1 (1934) a Suita pro jazzový orchestr č. 2 (1938), obě bez udání opusu. První z obou skladeb vznikla poté, co se skladatel rozhodl působit v Jazzové komisi, jejímž úkolem mělo být „sovětský jazz“ pozvednout na profesionální úroveň. Jeho skladba měla ponouknout ostatní skladatele, aby se tohoto etablování jazzu zúčastnili. K tomu účelu byla vypsána v Leningradu dokonce soutěž. Šostakovičova skladba měla premiéru v březnu roku 1934, má části Valčík, Polka a Foxtrot, vyznačuje se nápaditou a vtipnou instrumentací. Přesto nebo možná právě proto se odlišuje značně od obvyklých představ o jazzu. Má spíše blízko k Šostakovičově filmové a jevištní hudbě (v první polovině 30. let psal rovněž baletní hudbu, např. Zlatý věk, Světlý potok, čtyři Baletní suity aj.).

Suitu pro jazzový orchestr č. 2 (1938) napsal Šostakovič pro nově založený státní sovětský Jazzový orchestr, řízený Viktorem Knuševskim. Ve zmatcích druhé světové války se partitura ztratila. Když byla v roce 1988 identifikována jiná skladba, chybně označovaná jako Jazzová suita č. 2, jakožto Suita pro varietní orchestr, našel se – v roce 1999 – klavírní výtah třech vět. Britský skladatel Gerard McBurney na žádost Šostakovičovy vdovy vytvořil rekonstruovanou instrumentaci skladby a ta mohla být v roce 2000 provedena v Londýně Symfonickým orchestrem BBC, řízeným Andrewem Dawisem.
Jednotlivé věty:
   1. Scherzo (Allegretto alla marcia)
   2. Píseň u kolébky (Andante)
   3. Serenáda (Allegretto)

https://de.wikipedia.org/wiki/Suite_f%C3%BCr_Jazzorchester_Nr._2

Jazzová suita č. 1
Conductor: Dmitry Yablonsky
Ensemble: Russian State Symphony Orchestra
I. Waltz - Part 1/3
https://www.youtube.com/watch?v=-DF5a99zK2c&list=AL94UKMTqg-9DftXaiyHUbI8xdOmrzegcC
II. Polka - Part 2/3
https://www.youtube.com/watch?v=UrjrBOvY9AQ
III. Foxtrot (Blues)
https://www.youtube.com/watch?v=eyjxUFS7GiE

Při vyhledávání Jazzové suity č. 2 se otevřou vždy ony odkazy k Suitě pro varietní orchestr, což lze „zkontrolovat“ jednoduše podle obsahu, případně podle příspěvku na těchto stránkách, který se bude tomuto námětu ještě věnovat.

 

Zpět