Divadlo Pod Koštofránkem

28.07.2011 17:22

Ulička, která vede od jičínské brány dolů pod hradby k dnešnímu autobusovému nádraží se jmenuje Pod Koštofránkem. Je to jedno z magických míst v Jičíně. Kdysi tady byl jeden z nejstarších kostelů ve městě, dnes už neexistující kostel sv. Jana Křtitele. Je zajímavé, že s názvem Koštofránek či Koštofrank se setkáme, dokonce v našem kraji, na více místech. V Semilech je to návrší, tedy rovněž místo „s kopce“ či „na kopci“, a rovněž se zde nachází kostel sv. Jana Křtitele. Koštofrank se jmenovala dřevěná tvrz v Nové Vsi na říčce Javorce, která byla základem lázeňského města Lázně Bělohrad. Napadá mne ještě, že v Semilech na místě tohoto názvu je rovněž léčivá voda, pramen sv. Václava. V Jičíně je svatováclavský pramen na jiném místě, nedaleko jiného kostelíčka, totiž evangelického, dnes u kruhového objezdu, kolem něhož je vějíř supermarketů.
Dnes je jedna z nejstarších jičínských uliček využívána nejen k praktickým účelům, totiž jako nejbližší cesta z centra na autobus, nýbrž jsou zde dvě zařízení, která stojí za to navštívit. První z nich je Rumcajsova Ševcovna, jedno z míst, kde se v Jičíně setkáte s Rumcajsem. Rumcajsova expozice a občerstvení či různé publikace nebo turistické známky, které zde dostanete, čekají na malé loupežníky a princezny nejen o pohádkovém festivalu, nýbrž po celou turistickou sezónu. A hned naproti je nenápadné místo, vlastně je to soukromá zahrada, kde se hrají báječná divadla pro malé děti.
Manželé Radka Mizerová a Robert Smolík, oba výtvarníci a divadelníci, zde pořádají i jiné akce, obzvláště dětské workshopy, vedle toho se tady ale v létě každou sobotu od 16 hodin děje divadlo pro děti. Z programu, do kterého jsem nahlédl, vypisuju jména – mimo jiné Jarka Holasová, Petra Bílková a Iveta Dušková, Karolína Kamberská, Čmukaři, Buchty a loutky. Kdo se trochu vyzná, ví, že to je úžasný výběr. Byl jsem se podívat na jedné z těch pohádek, turnovští Čmukaři, které v Jičíně známe už po léta z nejrůznějších příležitostí, hráli o dracích. Nebyl jen jeden, ale hned několik, příběhů bylo také několik, přičemž jsme si všichni ujasnili, jak to s těmi draky vlastně je. Jestli jsou nebo nejsou. Po představení si děti mohly loutky prohlédnout zblízka, dokonce si s nimi pohrát. Zahrada je sama o sobě artefaktem, což musí být vnímavému návštěvníkovi jasné hned u vchodu. Robert je zkrátka výtvarník. Roubenka, která na zahradě stála, musela být zbořena, trámy budou použity pro objekt, který zde má vzniknout.
Atmosféru jsem zachytil na pár snímcích na dole uvedené adrese.

Odkazy, info a fotky
Lokalita Na Koštofránku, Jičín
https://www.jicinskozpravy.cz/archiv/zpravy/2010/25/1574-byly-hradek-a-kostofrank-dva-jicinske-hrady-odpoved-prinese-prednaska-jiriho-slavika.htm?hled=
Zahrada Pod Koštofránkem
https://www.cesky-raj.info/dr-cs/kulturni-strediska/cesky-raj/zahrada-pod-kostofrankem.html
https://www.kzmj.cz/kzmj/misto-konani/6-zahrada-pod-kostofrankem

Koštofrank Semily
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Ko%C5%A1tofrank_%28Semily%29
https://www.farnost.semily.net/galerie/kostofr.htm

Fotky z návštěvy
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Divadlo_Pod_Kostofrankem/

Zpět