Dežo Ursiny / Provisorium

24.02.2016 11:50

Dežo Ursiny / Provisorium
alba československé rockové hudby

Název Provisorium vystihuje situaci, v níž se nacházela jedna z nejvýraznějších postav slovenské rockové scény před Listopadem (tvořil ale i v prvních polistopadových rocích v posledních letech svého života, zakončeného zhoubnou nemocí). V jiném příspěvku jsem naznačil (a v článcích v odkazech jsou podrobněji popsány) osudy osobnosti, která není spojena, jako to je u řady jiných, s jednou či dvěma hudebními formacemi, ale po relativně krátkých časových úsecích vytváří nová a nová seskupení. Do jaké míry k tomu přispěla i komplikovaná osobnost Deža Ursinyho – jak o tom hovoří v jednom videu (odkaz je v příspěvku Dežo Ursiny (1947 – 1995)) několik jeho současníků, je těžko posoudit, díky vizionářské povaze na druhé straně – vedle daru mimořádného hudebního talentu – představovaly tyto kroky vždy něco, co se zapsalo, jak říká jedna oblíbená fráze, nesmazatelným písmem do dějin nejen slovenské hudby.

Provisorium je jednak album, jednak název v čase proměnlivého a navraceného seskupení, které vyprodukovalo (ošklivé slovo) celou řadu nahrávek (živých koncertů bylo, vzhledem k tomu, že byli přizváni studioví hráči). V případě alba Provisorium ovšem vzniklo velice šťastné seskupení, v nahrávacím studiu se totiž setkali „ti nejlepší“, kteří se tam setkat mohli – vedle Deža Ursinyho u kytary a mikrofónu Vladimír „Guma“ Kulhánek, baskytarová legenda (nahrával třeba „Kuře v hodinkách“ skupiny Flamengo, později hrál v Bohemii Leška Semelky, Etc… Vládi Mišíka, Blues Bandu Luboše Andršta, s Pražským výběrem, s Michalem Pavlíčkem ve Stromboli, v současnosti rovněž v Supergroup.cz) a u bicích Jaroslav „Erno“ Šedivý (The Primitives Group, Flamengo, Energit aj.) a konečně Jaroslav Filip, stálice v tvůrčí dvojici zvl. ve skupině Provisorium, zároveň osobnost s řadou dalších kulturních aktivit.

Vlastní popis alba jsem nechal na Janu Grincovi, který napsal recenzi, zveřejněnou na artrock.cz. Takže už jen můžu sobě a dalším zájemcům popřát pěkný poslech.

Info

https://sk.wikipedia.org/wiki/Provisorium_(album)
https://sk.wikipedia.org/wiki/De%C5%BEo_Ursiny
https://www.artrock.cz/recenze/dezo-ursiny--provisorium.html

https://www.muzeum-hudby.cz/vinyl-detail/dezo-ursiny-provisorium-3302342

Album Provizórium
https://www.youtube.com/watch?v=kPi_xQmdCzo

Zpět