Dežo Ursiny / Modrý vrch

24.02.2016 11:48

Dežo Ursiny / Modrý vrch
alba československé rockové hudby

Zatímco v tvorbě souboru Collegium Musicum dominuje instrumentální hudba, totiž hammondky Mariána Vargy, dáme-li na pomyslný kotouč gramofonu desku Dežo Ursinyho (šťastlivci, kteří ji mají, my ostatní zase máme radost, že už jsou tyhle skvosty dostupné elektronickou cestou, řadu těch věcí je možné si „pustit“ teprve rok, mnohdy dva, tři, a toto kulturní dědictví je stále šířeji touto cestou zpřístupňováno), slyšíme velmi kvalitní instrumentální hudbu, jako na těch předchozích, a přitom vokální hudbu – zpěv. Na jednom z předchozích příspěvků jsem si kladl otázku, co je to ona „slovanská melodika“, v případě Modrého vrchu Deža Ursinyho tento prvek cítím velmi silně.

Jméno Deža (tedy Dezidera) Ursinyho zazářilo jako hvězda první československé velikosti na 1. československém beatovém festivalu v Praze v roce 1967, tehdy se skupinou The Soulmen. Když se ale podíváme na Ursínyho biografii, musí nás napadnout, že měl tak trochu smůlu (a ovšem i trochu štěstí), neboť žádná z kapel, kterou založil, dlouho nevydržela – před Soulmeny to byli už Beatmeni  (The Beatmen), kteří vyjeli dokonce do zahraničí (do Mnichova) a v Bratislavě byli předkapelou slavného Manfreda Manna. Kdo jen trochu poslouchal tehdejší rockovou muziku („bigbít“), znal (nebo měl EP desku, vyšla v roce 1968) „Baby Do Not Cry“ nebo „Let´s Make a Summer“. To už ale byla jiné seskupení – po emigraci kolegů Ursiny založil zmíněné The Soulmen, ti vydrželi ovšem rovněž vlastně pár měsíců, takže slavné album Provisorium nahrál s hudebníky Flamenga, pak následovala Burčiak či Prognóza a řada nepevných formací s patřičným názvem Provisorium. Je tedy takřka zázrak, že vzniklo několik pozoruhodných alb – Modrý vrch je jedním z nich.

Modrý vrch, nahraný v roce 1980 a vydaný 1981, patří do diskografie zmíněné kapely Burčiak, s níž natočil rovněž Nové mapy ticha (1979) a Pop scop (1981). Druhé řečené album je prvním albem v diskografii Burčiaku, zajímavé je tím, že vedle základní sestavy (na tomto albu), tedy vedle Ursinyho Pavel Daněk basová kytara, Martin Karvaš klávesové nástroje a Ľubomír Stankovský bicí a doprovodné vokály, bylo ke spolupráci přizváno několik dalších zpěváků (Pavol Hammel, Peter Lipa, Miroslav Žbirka, Ludovít Nosko, Jana Kociánová) a dalších hudebníků (L. Lučenič kytara, J. Krajčovič saxofón), takže tato nahrávka představuje jakýsi průřez rockové tvorby té doby na Slovensku (Hammel přispěl i jako autor hudby).

Kromě toho představuje Modrý vrch zároveň závěrečné album řady, za niž je možné považovat alba Pevnina detstva (1977), zmíněné Nové mapy ticha (1979) a Modrý vrch (1981), jak to říká Jan Petričko na stránkách iReportu v článku Smrt si říká rock-n-roll, když hovoří o „fenomenální trilogii“.

Třetím důvodem, proč si toto album poslechnout, je skutečnost, že zatímco na počátku své kariéry Ursiny zpíval anglicky, na těchto albech slyšíme slovenštinu. To je výsledek spolupráce s textařem Ivanem Štrpkou (nar. 1944), rovněž básníkem, překladatelem (má vystudovanou španělštinu) a prozaikem. Nevím, zda lze postavu Ivana Štrpky srovnávat s někým z české textařské scény, v každém případě jde o pozoruhodnou osobnost s básnickou imaginací, která ve spojení s hudební složkou vytváří cosi ojedinělého nejen v rámci spolupráce dvou vyhraněných individualit, ale představuje i jednu kapitolu slovenské kultury své doby. V recenzích na internetu je dostupný příspěvek na stránkách muzeum-hudby.cz, díky jimž jsou k dispozici i cenné informace o konkrétních nástrojích, které byly užity při nahrávce (a tím i určitém celkovém obrazu, na co se tenkrát hrálo).

Modrý vrch je název lokality ve Slovenskem raji, přírodní rezervace v okrese Spišská Nová Ves vyhlášená v roce 1988. To jen pro upřesnění mimohudebního kontextu. Sám jsem to chvíli na mapě hledal, přestože jsme kdysi atraktivní krajinu Slovenského raje dost prochodili.                        

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/De%C5%BEo_Ursiny

https://sk.wikipedia.org/wiki/Modr%C3%BD_vrch_(album)
https://www.muzeum-hudby.cz/vinyl-detail/dezo-ursiny-ivan-strpka-burciak-modry-vrch-3313797
https://www.ireport.cz/smrt-si-rika-rock-n-roll/16642-smrt-si-rika-rocknroll-dezo-ursiny-76

https://sk.wikipedia.org/wiki/Pop_Scop

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=9LnFk-Otvcc

Zpět