Deutsche Fachwerkstraße / Německá cesta hrázděných staveb

29.07.2012 12:43

Deutsche Fachwerkstraße / Německá cesta hrázděných staveb
Poznámky kolem Erbachu

Na cestě do Wormsu jsem si uvědomil, že město Erbach, které jsem předtím vnímal především v jiných kontextech, se nachází na Německé cestě za Nibelungy (Deutsche Nibelungenstraße). A nenapadlo mě, respektive objevil jsem to až později, že Erbach leží dokonce na dvou autoturistických cestách, tou druhou je Německá cesta hrázděných staveb (Deutsche Fachwerkstraße). Není to jediný případ v Německu, kdy se dvě trasy kříží nebo jdou určitou část souběžně. V každém případě tady je informace o té druhé.

Německá cesta za hrázděnými stavbami (druhá varianta možného českého překladu) je vlastně spíš projekt než jedna trasa, protože má sedm regionálních tras, dohromady zahrnujících na úctyhodných 3000 kilometrů. Jsou to trasy: modrá, rezavá, hnědá, oranžová, žlutá, lila a červená, všechny jsou od severu k jihu, většinou ve „starých spolkových zemích“ (Sasko-Anhaltsko a Duryňsko jsou výjimky), konkrétně v Dolním Sasku, zmíněných Sasku-Anhaltsku a Duryňsku, Hesensku, Bavorsku a Bádensku-Württenbersku.  Projektu předcházelo v roce 1975založení spolku „Německá hrázděná města“, jeho cílem bylo poukázat na stylovou různotvárnost německých hrázděných staveb (takřka německé národní téma) a usilovat o její zachování. Vlastní projekt byl založen v roce 1990 a rozprostírá se vcelku od ústí Labe na severu Německa až po Bodamské jezero na jihu. Pod heslem „hrázděné stavby spojují“ se dalo dohromady 97 německých měst, v to počítaje lázeňská střediska či organizátory festivalů, romantická městečka či centra přírodních parků.

Kromě níže uvedené adresy na Wikipedii, kde je souhrnně pojednáno všech sedm tras s odkazy na jednotlivá města, uveďme odkaz na „lila“ trasu, na které se nachází právě Erbach. Příslušným kliknutím na tomto odkazu se dostaneme i na ostatní trasy.

https://www.deutsche-fachwerkstrasse.de/de/cont.php3?c=odetail&o=Erbach&s=4&r=3

Grafické znázornění a heslovité shrnutí trasy na stránkách“Od Rýna k Mohanu a Odenwaldu“ odpovídá tomu, jak jsem charakterizoval samotný Odenwald: „dvě řeky a kopec mezi nima“. Je to takovej had – jednotlivá místa: Babenhausen, Dieburg, Dreieich, Erbach, Groß-Umstadt, Hanau-Steinheim, Miltenberg, Reichelsheim, Selingenstadt, Trebur, Walldürn, Wertheim. Některými z nich se můžeme zabývat v dalších příspěvcích.

Celkové info:
https://www.deutsche-fachwerkstrasse.de/de/index.php
https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Fachwerkstra%C3%9Fe

 

Zpět