Cyril Höschl

27.01.2014 13:54

Další člověk, který to má v hlavě srovnané. V článku Máme se nejlíp, jak jsme se kdy měli v časopise Psychologie (duben 2013) odpovídá na některé otázky. Vybírám ve zkrácené podobě ty odpovědi, které ukazují, jak se český psychiatr nenechává strhnout některými krajními postoji a názory a dává věci na pravou míru.

Tak například na genderové téma (muž macho, feminismus, affirmative action atd.) odpovídá mimo jiné:

A i když jsou v naší společnosti machové a dominantní alfa samci, tak to zaprvé není tak strašné jako v některých hispánských zemích či jinde a zadruhé si nejsem jist, jestli je to tak úplně špatně. Takové to uměle podporované smazávání sexuálního dimorfismu ve společnosti může mít totiž poměrně neblahý vliv na výchovu dalších generací.

Odpověď, která dala zmíněnému článku titul, komentující, jestli je doba blbá či ne.

Doba blbá je, ale je blbá spíš z důvodů psychologických než materiálních. Když si vezmete jakýkoli ukazatel, třeba poměr ceny nejběžnějšího zboží k průměrnému platu, tak se máme asi nejlíp, jak jsme se kdy měli. Ale když tohle kdekoli řeknu, všechny tím příšerně rozzuřím a chodí mi pak anonymy typu „já tady dřu od nevidim do nevidim, manželka je bez práce...“ atd. To je pravda, ale i ti, kteří se mají špatně, se pořád mají líp, než se měli jejich předchůdci ve stejné kategorii před třiceti čtyřiceti lety.

A o kousek dál říká:

Dnes je zvláštní, že se nesrovnáváme pouze s okolím, ale i s možnostmi, o kterých si myslíme, že na ně máme národ. A máme pocit, že se to někde zdrhlo a nejde to dál. Týk se to majetku, ale týká se to i pocitu, že bychom měli mít větší vliv na události, větší rozhodovací prostor, že tu žijeme v nějakém soukolí politiků a nemáme možnost dění ovlivnit, a přitom si neuvědomujeme, že máme i v tomto možnost největší, jakou jsme kdy v dějinách měli. Místo abychom se radovali z toho, co máme, tak se dostáváme do stadia určité dekadence celého systému, která nemusí dopadnout dobře, pokud se včas nevzpamatujeme.

Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc.
https://www.hoschl.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cyril_H%C3%B6schl

 

Zpět