Cyndi Lauper / Time after Time

14.10.2015 00:03

Cyndi Lauper / Time after Time
příběhy slavných písní

Příběh vzniku songu Time after Time, kterou zpívá Cyndi Lauper na svém debutovém albu She´s So Unusual, je určitě zajímavý a v příspěvku o songu se mu budu věnovat, přesto bych rád v úvodu nejdřív zmínil něco jiného. Na mě totiž nepůsobil v okamžiku, kdy jsem jedno z nejslavnějších čísel americké zpěvačky slýchal v rádiu či v televizi, ani tak emotivní příběh, který byl určitě tím hlavním důvodem raketové popularity písně, ale zvláštní charakter melodie, tak nějak „tektonické“, tzn. bez vybudování kompoziční struktury na základě onoho tradičního melodicko-harmonického vzorce, který je přinejmenším v pozadí většiny popových písní (vytváří určitý způsob očekávání, jestliže je „otrocky“ opakován, je to kolovrátek „na tři akordy“). Tady ta melodie začíná, jako by písnička měla právě končit, opakuje se tam jen pár tónů, není tu pak ani ono zřetelné členění sloka-refrén, je to vše takový takřka nezávazný popěvek atd. Takže přesto, že pěvecký projev sám o sobě není nijak zvláštní (rozhodně si ho nespojuju s řečeným emotivním příběhem, vše je patrné teprve z klipu), ta písnička právě tímhle utkví v paměti. Teď si to nevybavím, ale takových zvláštních začátků by se právě v této době pár našlo, možná je to právě jedna z jejích charakteristik.

Tak a teď k tomu příběhu. Album She´s So Unusual vyšlo v roce 1983, Time after Time vyšlo jako singl v březnu 1984. Cyndi Lauper píseň složila v nahrávacím studiu společně s Bobem Hymanem, multiinstrumentalistou a v té době už známým hudebníkem (byl zakladatel skupiny The Hooters, hrál na klavír, akordeon, kytaru, mandolínu a další nástroje). Ve studiu nazpíval Hyman v refrénu druhý hlas. V článku v Instinktu (v sérii Příběhy slavných písní) je zmíněna souvislost vznikuk, kdy producent Rick Chertoff při natáčení alba řekl takřka columbovskou větu: Chtělo by to ještě jednu věc. Cyndi si pak prozpěvovala, Hyman doprovázel na klavír, byl tam i Joan Osborne, který později hrál s Rickym Martinem či Jonem Bon Jovim. Firma Epic Records chtěla tuto píseň jako první singl, Lauper ale nechtěla a jako první singl vyšla píseň Girls Just Want to Have Fun. Název písně inspiroval filmový sci-fi snímek Time after Time (u nás v kinech s názvem Čas po čase).

K úspěchu, jak už zmíněno, přispěl i videoklip, v němž je tematizován syžet o dívce, kterou právě opustil její milenec, v podobné situaci byla i sama zpěvačka. Na videu sledují postavy americký film Zahrada Allahova (The Garden of Allah, režie Ryszard Bolesławski) z roku 1936 s Marlene Dietrichovou v hlavní roli Domini Enfildenové, pojednávající o její životní krizi po smrti jejího bohatého otce. Ve videoklipu vystupuje Cyndina vlastní matka a bratr, její partner Dawid Wolf a wrestler Lou Albano, který natáčel se Cyndi také klip k písni Girls Just Want to Have Fun. Části klipu se odehrávají v restauraci Tom´s Restaurant, proslulé v popkultuře: v písni Tom´s Dinner (1987) o ní zpívá Suzanne Vega (to je ostatně také takový prazvláštní popěvek, o jakém jsem se zmínil na začátku), proslulost získala v americkém sitkomu Seinfeld.    

V článku na německé Wikipedii je neuvěřitelný seznam coververzí, které vznikají takřka do současnosti, zmíním alespoň tu od Milese Davise, kterou natočil v roce 1985 na album You´re Under Arrest. Uvědomuju si teď, že jsem tu melodii také slýchal v instrumentální podobě na začátku devadesátých let v německé televizi v jakémsi hodně nočním pořadu. Ale už nevím, co to bylo.

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cyndi_Lauper
https://de.wikipedia.org/wiki/Time_After_Time
Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=VdQY7BusJNU

Zpět