Čubet benedikt blahoslavený

23.04.2010 16:21

Tak jsem vypravoval Radkovi Bohuňovskému (viz zde čl. „V oblacích“) o svých zážitcích při bádání ohledně „rokyty“, „řešetláku“ a „rakytníku“, smál se a říkal mi, zda znám rostlinu s názvem „čubet benedikt blahoslavený“. Když jej slyšel, nechtěl věřit tomu, že to není jen nějaký úlet. Není. Tento „botanický“ článek tedy budiž doplněním předchozích („Rakytník…, „Olešnice/Rokytnice“) a dalším v řadě textů o zvláštnostech českého jazyka.

Klikneme-li na stránky „Zdraví na dlani“ (Léčivé rostliny Standy Korbela), nalezneme zmíněnou rostlinu pod názvem benedikt lékařský, benedikt čubet n. cnicus benedictus L.. Výrazy v řádku „lidové názvy“ napovídají něco o tom, co jsem zmiňoval v předchozích textech, totiž o podílu lidové obraznosti tvořivosti v pojmenováních okolního světa. Zde se uvádí čubet lékařský, hořký bodlák, zaječí oko, krasovlásek, ostropes.

Na „Zdraví na dlani“ se praví, kde všude benedikt pomáhá, přičemž autor rovněž pojmenovává neduhy jazykem našich babiček, když vedle pásového oparu, nadýmání, průjmu a dávení uvádí např. vodnatelnost, bělotok, bledničku, krtičnatost, zimnici a zánět dásní:  Na jiných stránkách (viz odkaz) se uvádí, že jako léčivá rostlina je benedikt čubet známý již od středověku a že i dnes je pro své silné protibakteriální, protivirové a protinádorové působení považován za účinný lék proti rakovině a dokonce i proti virům HIV. Připadá mi pozoruhodné, že mnohé léčivé rostliny mají tento „pichlavý vzhled“, třeba známá „aloe vera“, užívaná široce i v kosmetice.

Takže jediné, co jsem nikde nenašel, je ono poslední slovo, které Radek v názvu uváděl – „blahoslavený“. Neříkám, že neexistuje, neprohrabával jsem celý internet. A kromě toho si myslím, že pomáhá-li, blahoslavený opravdu je.

čubet benedikt
https://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/lecive_rostliny/benedikt.htm
https://www.tvojelekarna.cz/bylinky/15-benedikt-cubet-lekarsky.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Benedikt_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD

dobrá galerie též
https://www.paukertova.cz/gallery.php?akce=galerie_ukaz&modul=gallery&galerie_id=9&kolik=100&jak=5

jiné příklady lidových názvů (dle Zdraví na dlani):

kostival lékařský - kostihoj lékařský, větší svalník, černý kořen, rachytka, medunice, chropáč, kobylí mléko, trudovatník, černé koření a valikost

zlatobýl obecný, celík zlatobýl - žlutá metla, celík, celník, svalník, hadí traňk, vysoký traňk, zlatobejl

řepík lékařský - truňk sv. Kunhuty, řepíček, konopěnec, starček, starčec, stonček a útrobník

pelyněk černobýl - černobejl, peluň, hořkohub, peluněk, peluňka, pamutejček, pamětníček, bylina sv. Jana (neplést s třezalkou)

třezalka tečkovaná - třezalka, bylina sv. Jana, děravec, čarovník, krevník, krevníček, svatojánská bylina, třesalka, postřelenec, postřelené koření, zvoneček sv. Jana, křížek, krev sv. Jana.

svízel přítula – nejsou uvedené žádné další lidové názvy, ale stačí mi i tento, navíc je to jedna z mála bylin, kterou snad i poznám – a název se mi pochopitelně líbí

Zpět