Chvála EXODu

20.08.2012 21:55

„Organizují je organizační jednotky ČMOS pracovníků školství, akce vedou členové Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Jsou určeny členům ČMOS pracovníků školství a jejich rodinným příslušníkům.“ Těmito slovy charakterizuje pojem EXOD webová stránka, jejíž adresa je uvedena pod textem, ve směrnici Českomoravského svazu pracovníků školství je EXOD definován jako „forma rekreace na území České republiky a Slovenské republiky, kterou zabezpečují organizační jednotky Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.“, zkratka EXOD znamená „exkurzní základnu“, i když mi to v písmenkách nějak nevychází, pořádá se letos (2012) po devětapadesáté.

Ve zmíněné směrnici je charakterizována náplň jako „vícedenní pobyty umožňující rekreační formou (vycházky, zájezdy, besedy, návštěvy kulturních pořadů a pamětihodností apod.) poznávat daný region. Základny mohou být organizovány s různým programovým zaměřením“, z přehledu exkurzních základen, jichž je v Čechách na čtyři desítky (na Slovensku pak asi deset) je zřejmé i různé zaměření forem poznávání či výletů podle cílových skupin (pro rodiny s dětmi, pro seniory) či podle toho, zda je ta či ona dotyčná základna orientována více turisticky či jako poznávací, v některých případech výslovně kulturně (podzimní Praha, čas mimo hlavní prázdniny je víceméně výjimečný), v jiných třeba cykloturisticky.

Sám jsem, poprvé, tedy takřka před třiceti lety s dětmi, později už bez nich, jen s manželkou, absolvoval možná pět šest těchto týdenních pobytů na různých základnách, a chtěl bych v tomto příspěvku vzdát hold všem těm, kdo se jejich organizování ujali. Už ve zmíněné (předlistopadové) době to byla aktivita, která nebyla pro organizátory výdělečná, činili tak z čistého nadšení pro věc. Dnes, v době, kdy se žel vše přepočítává na peníze (v jistém smyslu samozřejmě i musí), je tím spíše coby nekomerční činnost obdivuhodná a člověk by se měl sklonit před nezištností těch kantorů základních a středních škol (narazil jsem, ovšem mimo běžný rámec, i na vysokoškolsky organizovaný EXOD, který je ale přece jen v mnohém jen shodou názvu), kteří přitom mají odpovědnost, danou různými vyhláškami, a opravdu z věci mohou mít pouze radost, když se „výlety“ povedou.

Pocítil jsem onen rozdíl jednou, asi před pěti šesti lety tuším, kdy využila vlastně připravený projekt (program, přihlášená skupina lidí atd.) cestovní kancelář, která „našla díru na trhu“ a „nabídla produkt“, který vykazoval všechny znaky právě tohoto přístupu. „Smluvně“ měla zajištěno ubytování, které nebylo nic moc, „program“ byl tak na poloviční úrovni ve srovnání s nadšenými místními historiky či fandy do botaniky, regionální kultury atd., kteří se nám věnovali v jiných zájezdech i po večerech, o nejrůznějším plýtvání na základě specifického druhu neschopnosti, který jsem už u těchto „podnikatelů“ vypozoroval (on ví, že to ve finále klient zaplatí, takže příklad: autobus nejel přímo na místo, ale se sedmdesátikilimetrovou objížďkou, kvůli nějakému nesmyslu), nemluvě. O tom, že tento pobyt byl o třetinu dražší než předchozí zájezdy, není třeba pochybovat, vlastně jsem to už naznačil.

Není to ale nostalgie po „starých časech“, jen poklona kvalitě, kterou se programy vyznačují. Přesto o EXODy bohužel není takový zájem, možná také proto, že se svým střihem v mnohém nepodbízejí dnešní době, která akcentuje co největší pohodlí a „užívat si“. Možná pak nějaká exkurze, kde se člověk cosi dozví, je těm, kdo si dovolenou představují jinak, na přítěž, nijak to nekritizuju, pouze konstatuju i s určitým pochopením – vzhledem k tomu, že čas je dnes stále vzácnější a jestliže si cesty naplánujete zcela podle svého a nemusíte se čemukoli podřizovat, bude vám to více vyhovovat.

Nicméně, jestliže chci vzdát řečený hold těm, kdo – třeba už po dvaadvacáté, jako pánové Dolek a Beran v Českých Budějovicích – organizují základnu pro celý autobus lidí, nebo těm, kteří organizovali bohatý program pro děti v Jedovnici, či vytvářely (tentokrát to byly dvě ženy, jedna tuším Stáňa Satorová, doufám, že se nepletu) báječnou, takřka rodinnou pohodu v Prachaticích, či skvělému ing. Michalovi v Chebu (pořádá prý dodnes i celou řadu jiných EXODů, třeba v Krnově), pak musím opravdu projevit trochu lítosti nad tím, že v loňském roce bylo několik (tuším asi šest) základen zrušeno, protože se počet nenaplnil, na letošní zmíněné základně byly snad tři čtvrtiny účastníků důchodci, a vím, že někteří mladí kantoři ani nevědí, že vůbec něco takového jako je EXOD, existuje. V Sobotce, kde je EXOD vyhraněný, totiž určený pro účastníky v podstatě literárního festivalu Šrámkova Sobotka, nemají nástupce za organizátorky, které jsou rovněž, jak to říci, stále ještě čilé dámy, ale nebudou to moci také dělat věčně. A podobně to je v řadě dalších případů.

Přikládám stručný program letošního EXODu v Českých Budějovicích, jak je publikován na webových stránkách, podrobnější mám rozepsán v tradičním dopise a budu se mu věnovat v jiném příspěvku.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – JIŽNÍ ČECHY

30. 7. – 7. 8.
Ubytování:
Dvou a třílůžkové pokoje hotelového typu (sprcha, WC a balkon). Domov mládeže, U Hvízdala 4, 370 21 České Budějovice.
Program:
Poznávání přírody Budějovicka, Českokrumlovska, Doudlebska a Novohradska. Historie a současnost jižních Čech. Výjezdy do Rakouska (Gmunden, Hallstadt, Gosau a Linec) a do SRN (Passau). České Budějovice – pamětihodnosti, exkurze pivovar, JETE Temelín, Č. Krumlov – zámek, město, Hluboká nad Vltavou – zámek nebo Alšova galerie, Trocnov, Buškův hamr, pevnost Žumberk, zámek Rožmberk, Vyšší Brod – klášter  a poštovní muzeum, Terčino údolí u Nových Hradů, Vrbenské rybníky.
Organizátor: OR ČMOS PŠ v Bruntále

https://exody.cz/
https://www.skolskeodbory.cz/download.php?id_typdown=5

Zpět