Chick Corea & The Vigil - Festival de Jazz de Vitoria-Gasteiz 2013

14.03.2016 18:08

Chick Corea & The Vigil - Festival de Jazz de Vitoria-Gasteiz 2013
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea XXV

Festival de Jazz Vitoria-Gasteiz je jazzový festival, který se každoročně od roku 1977 koná v červenci v čtvrtmilionové baskické metropoli (Baskické autonomní společenství) Vitoria-Gasteiz. S tím jménem je to typické pro tuhle problematiku (my Češi to známe z někdejší tzv. „pomlčkové války“ před rozdělením Československa), totiž dopl-jméno je: Vitoria španělsky, Gasteiz baskicky. V prvních ročnících byl festivalový program rozprostřen do dvou dnů, později , od roku 1995 do celého týdny.Již v roce 1981 zde vystoupili Oscar Peterson a Muddy Waters, následovali Ella Fitzgeraldová, Dizzy Gillespie  (vystoupil se Stanem Getzem), Sara Vaughan, Jaco Pistorius (s Mikem Sternem), Bobby McFerrin (s Herbie Hancockem), Wynton Marsalis (s Pacem de Lucia), Al Jarreau (s Randy Crawfordovou), Pat Metheny (s Johnem Scofieldem) aj. Dějištěm festivalu je sportovní aréna Mendizorrotza (4 tis. míst k sezení) a divadlo Antzokia.   

V roce 2013, kdy přijel do Vitorie-Gasteizu Chick Corea s Vigilem, zde účinkovali mj. Paco de Lucía, Big Sur Sextet Billa Frisella, Jacky Terrasson, Melody Gardot, Branford Marsalis Tete Montoliu, Francesco Tristano, Ben Williams a Ibrahim Maalouf.

Na pořadu koncertu byla skladba Hot House (srv. stejnojmenné album z roku 2012) a tři skladby z alba The Vigil, natočeného v tomto roce (2013). Je to ostatně Coreův zvyk, že jméno kapely a název alba je identický. Kapela ovšem není zcela totožná s těmi hudebníky, kteří nahrávali album. Titíž jsou Tim Garland, Marcus Gilmore, Charles Altura, rozdíl je v basovém partu, na koncertu hraje na kontrabas Christian McBride, zatímco na albu je to Hadrien Feraud. Další hudebníky na koncertu už z logiky věci nebyli třeba, na nahrávkách hráli v jiných skladbách (vlastně ta logika je obráceně, že?).

Takže ještě jednou obsazení:
-TIM GARLAND – tenor a  sopránsaxofon, bassklarinet
- CHRISTIAN McBRIDE – bass
- CHARLES ALTURA – kytara
- MARCUS GILMORE – bicí
- LUIS QUINTERO – percussion

Délka koncertu - hodina a jedenáct minut.

Info
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Vigil
https://de.wikipedia.org/wiki/Festival_de_Jazz_Vitoria-Gasteiz

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=zCH98cXxsNI

Zpět