Chick Corea / Chick Corea & Stanley Clarke - Heineken Jazzaldia 2014

23.03.2016 23:50

Chick Corea / Chick Corea & Stanley Clarke - Heineken Jazzaldia 2014
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea XXIX

O jazzovém festivalu Jazzaldia jsem se už v jednom příspěvku, věnovaném Chicku Coreovi zmínil. V roce 2014 se sem Chick Corea vydal se svým dlouholetým spoluhráčem, kontrabasisbou Stanley Clarkem. Stanley Clarke, americký baskytarista, kontrabasista, skladatel a hudební producent, v roce 1972 spoluzakládal s Chickem Coreou skupinu Return to Forever, ve které, s přestávkou v letech 1977–1982 a 1984–2009 hraje dodnes. Kromě stejnojmenného alba z roku 1972 s Coreou (a Lenny Whitem) nahrál pak ještě nejméně čtyři alba (Echoes of an Era, s Chaka Khan, Echoes of an Era Live s Nancy Wilson, The Griffith Park Band Live a The Griffith Park Collection).

Clarkova hra se vyznačuje technikou označovanou jako slapping („plácání“, struna pleská o hmatník) a výjimečnou virtuozitou. Slappin je údajně „vynález“ Larry Grahama. Clarke přispěl na začátku sedmdesátých let k rozšíření a rozvinutí této techniky v jazzrocku. Často také používal tzv. Piccolobass, nástroj naladěný o oktávu výš naladěný čtyřstrunný kontrabas, nicméně v pozdní kariéře zůstal jeho hlavním nástrojem kontrabas. Jeho hra na tento nástroj je zdokumentovaná již od roku 1971 (Moon Germs s Joe Farrell Quartet).

Koncert, který je uváděn jako The Songs of Return to Forever, začíná dobře rozpoznatelnou skladbou La Fiesta, byť na oficiálním setlistu uvedena není. Ze stránek festivalu kopíruju tento seznam:
Hymn of the Seventh Galaxy
After the Cosmic Rain
Waltz for Debby
Intro
La Cancion de Sofia
The Yellow Nimbus
No Mystery

Skladby lze nalézt na jednotlivých albech souboru, například první dvě na stejnojmenném albu (Hymn of the Seventh Galaxy), poslední na rovněž stejnojmenném albu (No Mystery), setlist není nicméně nijak vázaný na album Forever vydané  2011 a navazující na turné 2009 (účastni Corea, Clarke, White & Di Meola).

Info
https://jazzbootexperiment.blogspot.cz/2014/12/chick-corea-stanley-clarke-jazzaldia.html
Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=8wmQ2XY7RjY

Zpět