Chick Corea / Inside Out

12.03.2016 10:43

Chick Corea / Inside Out
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea XVI

Druhým příspěvkem v sérii o spolupráci geniálního jazzového a jazzrockového pianisty, skladatele a kapelníka Chicka Corey s jeho Elektric Bandem je komentář k albu Inside Out. Souvislost s následujícím albem Beneath The Mask naznačuje obálka alba, která – na rozdíl od předchozích, pojednaných jako reminiscenční fotografie – zobrazují jakousi barevnou dětskou stavebnici. Album vyšlo u téže společnosti jako zmíněné následující (GRP, tedy dá se říci dceřiné společnosti Verve) v roce 1990.

Album zahrnuje řadu skladeb Chicka Corey, mimo jiné ambiciózní čtyřdílnou suitu Tale of Daring v závěru celého alba či společnou práci ve skladbě Kicker. Je to, stejně snad jako takřka každé Coreov dílo, fenomenální záležitost (těžko říci, že je ještě „lepší“ než ty ostatní, ten pocit mám takřka u každého). V tomto případě mně napadá, že snad je, kromě virtuozity všech hudebníků, ještě hravější než některá jiná alba, ve smyslu pohrávání si, snad dokonce citací některých melodií, které na okamžik zazní coby echo ve spleti dalších nápadů, pohrávání si se styly, které v několika taktech mohou připomínat swing, vzápětí pak karibskou muziku, post-bop, „ortodoxní“ symfonický prog-rock či ještě cokoli jiného. Doufám, že se na tu muziku píšou nejen na amerických univerzitách dizertační práce. I když – možná je lepší si to, se zvýšenou vnímavostí, poslechnout.

Obsazení: Chic Corea (klávesové nástroje), Eric Marienthal (saxofon), Frank Gambale (kytara), John Patitucci (baskytara), Dave Weckl (bicí)

Info
https://en.wikipedia.org/wiki/Inside_Out_(Chick_Corea_album)
https://chickcorea.com/albums/inside-out/

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=tihLxq7A2ds

Zpět