Cher / Believe

29.04.2016 17:24

Cher / Believe
příběhy legendárních hitů

Myslím si, že kdo jen občas v tu dobu zapnul rádio, neunikl zvláštní písničce, u níž si musel zprvu položit otázku, jestli to není chyba nebo jak to ta zpěvačka, kterou jsme ovšem tak či onak, možná také jako herečku, všichni znali (hovořilo se také o plastice nosu, neuvědomuju si, zda dříve či později), vlastně dělá. Její sytý alt náhle přeskakoval zajímavým způsobem, po několikátém poslechnutí muselo být jasné, že je za tím nějaká „krabička“, bylo těch věcí celá řada, vzpomínám třeba na Janu Koubkovou, která měla u mikrofonu zařízení, které generovalo druhé hlasy podle zvolené harmonie.

Zmíněné zařízení se jmenuje auto-tune a díky použití v songu Cher je také nazýváno „efektem Cher“. Vytvořila ho firma Antares původně jako software k automatické výškové korektuře tónů při hudebních nahrávkách, a bylo používané jako standardní zařízení v nahrávacích studiích například při nedokonale intonovaných pasážích tónů, které bylo potřeba opravit. Extrémní použití jako hudebního efektu posloužilo nejen písni Cher z roku 1998, ale zpětně i samotnému softwaru, který začaly vyrábět i další firmy.

Program analyzuje výši tónu monofonního audiosignálu a zjistí, jak je tato výška vzdálená nejbližší korektní frekvenci půltónu daného ladění a dotáhne (v angl. se používá výraz pitch) tón na správnou výšku (onen výraz pitch se používá také u kláves, kde bývá po straně umístěno „kolečko“, kterým můžete dosáhnout podobného efektu výškového zvlnění). Nastavit je možné i rychlost změny, tzn. vytvořit žádoucí glisando (skluz) tónu. O použití auto-tune v populární hudbě by bylo možné napsat celý samostatný příspěvek.

Believe není jen skladba, ale i stejnojmenné album, a to dvaadvacáté, natočené pro Wea Records, to znamená, že Cher, tedy Cherilyn Sarkisian, původem arménská zpěvačka, za sebou měla už kariéru několika desetiletí, počínaje ve dvojici Sony and Cher již v šedesátých letech, posléze samostatnou, posléze i filmovou, například ve známém filmu Čarodějky z Eastweeku s Jackem Nicholsonem a dalšími dvěma „čarodějkami“. Vlastní song je v playlistu umístěn na prvním místě, pod ním je autorsky uvedeno několik jmen – mj. producent Brian Higgins a songwriter Paul Barry, který je spoluautorem i celé řady dalších z celkového počtu deseti skladeb na albu. Když si pročítáte stránku o albu na anglické Wikipedii a všechna ta jména, která se na produkci podílela – od fotografa přes autora aranží smyčcových nástrojů až po programátory počítačů, uvědomujete si, že celá věc je opravdu záležitostí „show-byznysu“. Je to vlastně ale docela jedno. Písnička je originální, byli první, kteří použili určitý způsob, který je, když si ji pořádně poslechnete, smysluplný.

https://en.wikipedia.org/wiki/Believe_(Cher_album)

https://www.youtube.com/watch?v=1_RtmKs_hGU
https://www.youtube.com/watch?v=XbriQd6rpOk

Zpět