Chanticleer v Praze 2019

01.02.2019 13:20

Bohužel mohu okomentovat pouze z povzdálí. Několika minulým vystoupením „nejlepšího mužského sboru na světě“, jak pěvecký sbor z Bostonu komentuje promo, jsem byl přítomen, vždy v odstupu zhruba dvou let, poprvé mi Béďa Plecháč, jejich kamarád, který je do Prahy pravidelně zve, dokonce hodil lístky do schránky, když se stavoval v Jičíně, tentokrát mi poslal mejlem program. Skvostný, jako vždycky, ovšem je to potřeba zažít „naživo“. To, jak se při každé skladbě přestaví v prostoru jeviště do takové pozice, která odpovídá hudební struktuře, vzájemnému „postavení“ hlasů, ale především onen sound, v němž hrají úlohu kontratenory (mužské soprány a alty) na jedné straně, na druhé profondní  bas, a ovšem také celkový styl prezentace hudebního materiálu, aranže určitého charakteru a dokonalá stylovost odpovídající jednotlivým hudebním epochám, z nichž jednotlivé skladby pocházejí.

Žel mi zdravotní indispozice překazila výlet do Prahy, což mě mrzí už vzhledem k tomu, že sbor slaví letos 40 let svého trvání a vystoupení v Rudolfinu (tentokrát 31. ledna) je vždycky něco mimořádného. K výročí tucet mužů, kteří jsou označováni jako „orchestr hlasů“ (orchestra of voices) a kteří mají své jméno podle kohoutka z Chanterburských povídek renesančního básníka Geoffrey Chaucera, přidali ještě předchozí den (30. 1. 2019, od 15.30 do 17.00) workshop v sále Pražské konzervatoře. Na něj jela moje žena (přinesla informace o průběhu) a původně mělo jet i několik přátel, z toho nakonec sešlo, nicméně setkání to bylo pozoruhodné. Z události na FB kopíruju podstatné informace:

Světoznámé sborové těleso Chanticleer uspořádá u příležitosti 40. výročí svého založení ve středu 30. ledna v sále Pražské konzervatoře (Na Rejdišti 1, Praha 1) hudební dílnu pro sborové zpěváky z odborné i laické veřejnosti. Seminář se uskuteční od 15:30 do cca 17:00. Modelovým tělesem bude sbor Pražské konzervatoře Punkt, vítěz sborových soutěží u nás i v zahraničí. K pasivní účasti jsou zváni všichni zájemci o sborovou hudbu, které čeká nejedno překvapení. Podobný workshop se v rámci evropského turné souboru uskuteční pouze ve vídeňském Musikvereinu.

Chanticleer, podle čady odborníků “nejlepší mužský sbor na světě” a několikanásobný vítěz ceny GRAMMY, oslavuje v sezóně 2018-2019 čtyřicáté výročí svého založení. Během této sezóny bude sbor koncertovat 52 x ve 23 amerických státech, 27 x v San Franciscu a navštíví v rámci evropského turné mnoho měst včetně Dublinu, Wexfordu, Paříže, Lucemburku, Budapešti, Prahy, Hannoveru, Lipska a Petrohradu. Dokonalé propojení dvanácti mužských hlasů, pokrývající škálu od profondního basu po vysoké kontratenory, přineslo tomuto tělesu světový ohlas a označení „hlasový orchestr“. Svoje renomé si Chanticleer vybudovali přesvědčivou interpretací vokální literatury v rozpětí od hudby renesanční po jazz a od gospelů až po odvážná díla autorů soudobých.

Od roku 1981 se prodalo více než milion CD, nejúspěšnější z nich získaly 2 x cenu GRAMMY.

Samostatnou kapitolou hudební činnosti Chanticleer je široce pojatá výchova mladých lidí formou seminářů, workshopů a kurzů pro středoškoláky i univerzitní studenty. Mladým zpěvákům je věnován i Chanticleer Youth Choral Festivals. O práci s mladými lidmi vznikl dokumentární film The Singing Life. Za vzdělávací program a práci s mladými hudebníky získal soubor v roce 2010 cenu Chorus America Education Outreach Award.

 

Sbor studentů Pražské konzervatoře Punkt byl založen v listopadu 2014 zejména kvůli možnosti provádění skladeb posluchačů Konzervatoře. Jako sbormistři zde pracují studenti dirigentského oddělení, uměleckou vedoucí je v současné době Alena Jelínková. V květnu 2017 sbor získal 1. cenu a titul absolutního vítěze kategorie komorních sborů na Festivalu sborového umění v Jihlavě, v říjnu 2017 tři zvláštní ceny na Opava cantat, v květnu 2018 1. cenu a titul absolutního vítěze na festivalu Zlatna vila (Bosna a Hercegovina).

https://www.facebook.com/events/349531062298106/

V České televizi proběhl krátký shot upozorňující na koncert. Zde ještě kopie programu, jenž ovšem obsahoval i zevrubný popis jednotlivých skladeb, jak jsme na to z koncertů sboru zvyklí, plus další základní informace o obsazení sboru a organizaci.

THEN AND THERE / HERE AND NOW

Cortez Mitchell, Gerrod Pagenkopf†, Kory Reid, Alan Reinhardt, Logan Shields, Adam Ward – countertenor
Brian Hinman†, Matthew Mazzola, Andrew Van Allsburg – tenor
Andy Berry†, Zachary Burgess, Matthew Knickman – baritone and bass
William Fred Scott – Music Director

I.
Surrexit pastor bonus / Orlando di Lasso (1530-1594)
Gaude gloriosa / Giovanni Pierluigi da Palestrina (c. 1525-1594)
O Clap Your Hands / Orlando Gibbons (1583-1625)

II.
Ave Verum Corpus / William Byrd (c. 1539-1623)
Whispers* / Steven Stucky (1949-2016)

III.
Nude Descending a Staircase* / Allen Shearer (b. 1943)
Now is the Month of Maying* / Thomas Morley (1557-1602) arr. Evan Price Stelle, vostra merce l’eccelse sfere* from Sirens / Mason Bates (b. 1977)
Il bianco e dolce cigno / Jacques Arcadelt (1507-1568)
Io son la Primavera* / William Hawley (b. 1950)

IV.
Drei Männerchöre / Richard Strauss (1864-1949)
(Vor den Türen / Traumlicht / Fröhlich im Maien)

V.
Salve Regina / Antonio de Salazar (1650-1715)

Intermission

VI.
I Have Had Singing* / Steven Sametz (b. 1954)
Summertime from Porgy and Bess / George Gershwin (1898-1937), Cortez Mitchell, solo arr. Kirby
Shaw
Dúlamán* / Michael McGlynn (b. 1964) Matthew Knickman and Zachary Burgess, solos
In Winter’s Keeping * / Jackson Hill (b. 1941)
Járbă, máré járbă* /  trad. Hungarian-Romani, Andrew Van Alsburg, solo arr. Stacy Garrop (b. 1969)

VII.
Creole Love Call / attrib. Duke Ellington (1899-1974), arr. Harry Frommermann
Bei mir bist du schön* / Sholom Secunda (1894-1974), arr. Brian Hinman
I Want to Die Easy / trad. Spiritual, arr. Alice Parker and Robert Shaw, Matthew Mazzola, solo
Straight Street* / J. W. Alexander (1916-1996) and Jesse Whitaker (1920-2006), arr. Joseph Jennings

*written or arranged for Chanticleer

– Program subject to change –

†Andy Berry occupies The Eric Alatorre Chair given by Peggy Skornia. Brian Hinman occupies the Tenor Chair given by an Anonymous Donor. Gerrod Pagenkopf occupies The Ning G. Mercer

Chair for the Preservation of the Chanticleer Legacy, given by Ning and Stephen Mercer. Chanticleer is a non-profit organization, governed by a volunteer Board of Trustees, administered by a professional staff with a full-time professional ensemble. In addition to the many individual contributors to Chanticleer, the Board of Trustees thanks the following Foundations, Corporations and Government Agencies for their exceptional support:

The National Endowment for the Arts • Grants for the Arts/San Francisco Hotel Tax Fund •The William and Flora Hewlett Foundation • Dunard Fund USA • The Ann and Gordon Getty Foundation • The Patty and Rusty Reuff Foundation • Barbro Osher Pro Suecia Foundation • Amphion Foundation, Inc. The Bernard Osher Foundation • The Bob Ross Foundation • The Wallis Foundation •The Mid Atlantic Arts Foundation through USArtists International in partnership with the National Endowment for the Arts and the Andrew W. Mellon Foundation

Chanticleer Staff
Christine Bullin, President & General Director
Murrey Nelson, Director of Development
Curt Hancock, Director of Operations and Touring
Brian Bauman, Senior Accountant/Budget Manager
Joe Ledbetter, Marketing/Development & IT Systems Manager
Barbara Bock, Development and Marketing Associate
Cole Thomason-Redus, Director of Education
William Fred Scott, Music Director
Gerrod Pagenkopf, Assistant Music Director

Artist Management: Opus 3 Artists, Ltd.
Label Manager: Lisa Nauful
Founder: Louis Botto (1951 – 1997)
Music Director Emeritus: Joseph H. Jennings

Website – www.chanticleer.org

https://images.ticketstream.cz/images/czech/mail_images/then_and_there_here_and_now.pdf

https://www.ceskafilharmonie.cz/koncert/2901-chanticleer-usa-orchestra-of-voices/
https://www.ticketstream.cz/tsp/ts1website/akce/chanticleer-s-40th-anniversary-then-there-here-now-121733

Moje komentáře předchozích koncertů
https://jan-k-celis.webnode.cz/search/?text=chanticleer&x=0&y=0

Zpět