České geny v Hollywoodu

13.12.2014 12:03

České geny v Hollywoodu
poznámky z Instinktu

Čas od času se tohle téma někde objeví, americký popartová ikona výtvarného umění Andy Warhol je slovenský "Ondřej Varhola", dědeček herce a tanečníka Freda Astaira pocházel z Prahy atd. Ale pěkně pohromadě to téma dlouho nikde nebylo pojednáno. Nyní v Instinktu, v čísle z 16. října 2014. Pokusil jsem se, tak jak to jedním z mých postupů při psaní těchto příspěvků, najít paralelu na internetu, tzn. impulsy "ozdrojovat" z "virtuálního prostoru". Mám nicméně obavy, že tentokrát se mi to nepodaří. Samotný článek bude v archivu časopisu, ale u jednotlivých jmen stránky o nich nic v tomto směru neříkají. Pohořel jsem hned v prvním případě, u Ashtona Kutchera, někdejšího manžela Demi Moorové, o němž jinak různé zdroje informacemi nešetří. Budu se tedy sice dál pokoušet, ale pravděpodobně mi nezbude než základní informace o českých souvislostech převzít citací ze zmíněného článku.

https://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/tema/hollywoodsti-cesi_27524.html

Ashton Kutcher
Jan Kučera se roku 1877 v Iowě oženil s Češkou Annou Lenoch. To byl jeho pradědeček. Z matčiny strany byla Ashtonova prababička z matčiny strany Leona Alice Kucher sestrou Earla F. Kutchera, Ashtonova dědečka ze strany otcovy, rodiče Diane a Larry jsou vzdáleným bratrancem a sestřenicí, v předcích z matčiny strany koluje irská, německá a česká krev. Kutcherova současná partnerka Mila Kunis se narodila na Ukrajině, tenkrát ještě součásti Sovětského svazu, do USA se s rodiči přestěhovala v sedmi letech.

https://zivotopis.osobnosti.cz/ashton-kutcher.php
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ashton_Kutcher

Angelina Jolie
Angelina Jolie, herečka, jejíž tvář s výraznými rty se každou chvíli objevuje na titulních stránkách obrázkových časopisů, u níž je každou chvíli komentované její partnerství s Bradem Pittem nebo amputace prsu jako prevence před aktuální hrozbou nádorového onemocnění, je dcerou herce Johna Voigta (rozená Voigtová). Matka Marcheline Bernardová byla z poloviny francouzská Kanaďanka, z jedné čtvrtiny Němka s českými kořeny, otec má německý původ po matce a slovenské příjmení po otci. Pradědeček Angeliny se jmenoval Vojtka a pocházel z Košic. Rodné příjmení Voigt si Angelina nechala úředně odstranit v roce 2002, protože s otcem neměla dobrý vztah (rodiče se rozvedli, když matka odhalila otcovu nevěru v době, kdy Angelině byl jeden rok).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Angelina_Jolie

Adrien Brody
Hlavní protagonista oscarového filmu Pianista. Jeho matka Sylvia Plachy se narodila v Budapešti, nevěděla o svých židovských kořenech, ani o českém původu obou rodičů - její matka, česká židovka uprchla před transportem do Osvětimi. Sylvia Plachy se stala známou fotografkou.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Adrien_Brody
https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-svetove-celebrity/276749/oscarovy-adrien-brody-valci-v-praze-snimky-z-nataceni-historicke-bitvy.html
https://www.denik.cz/film/oscarovy-adrien-brody-jako-karel-v-v-telci-se-rodi-cisar-20140911-4qvz.html

Peter Falk
Je z rodiny aškenázských židů. Aškenázští židé zPolska a Německa odcházeli od 18. století do Spojených států. Rodiče představitele komisaře Columba Michel Peter Falk a Madelyn Hochhauserová byli židovského původu, Falkova babička (z matčiny strany) se jmenovala Rosa Hellerová a pocházela z Čech.

https://kultura.idnes.cz/zemrel-herec-peter-falk-serialovy-detektiv-columbo-fx3-/televize.aspx?c=A110624_201450_televize_jaz
https://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/128411-zemrel-peter-falk-serialovy-porucik-columbo/

Paul Newman
K aškenázským židům patřili i rodiče Paula Newmana, otec Arthur Sigmund Newman (Neumann) z maďarské a polské krve (německá Wikipedie hovoří o německém židovi), matka Terézia Fecková (Fetzer) se narodila ve východoslovenském Humenném, její rodiče měli slovenskou národnost.

https://kultura.idnes.cz/to-byl-krasny-paul-newman-po-matce-od-humenneho-fl4-/filmvideo.aspx?c=A081003_143053_filmvideo_jaz
https://www.lidovky.cz/hvezdny-paul-newman-si-ve-filmu-exodus-zahral-cechoslovaka-po4-/lide.aspx?c=A101118_174203_lide_kim

Audrey Hepburnová
Také slavná americká herečky Audrey Hepburnová má české kořeny.  V Čechách žili prarodiče Audrey Hepburnové z otcovy strany, babička Anna Juliana Franziska Karolina Rustonová a děd Victor John George Ruston, dozvídáme se například v článku o digitálně nově remasterovaných filmech v Týdnu před čtyřmi roky. Z jiného zdroje uvádím:
Audrey, původním jménem Audrey Kathleen Ruston se narodila v květnu 1929 v Bruselu. Její otec  Joseph Victor Anthony Ruston (1889–1980) pocházel z české vesničky Úžice (15 km od Prahy), kde se narodil svým rakousko-anglickým rodičům. Právě po otci měla Audrey anglické občanství. Její matka, baronka Ella van Heemstra (1900–1984), pocházela z významné holandské aristokratické rodiny.

https://www.tyden.cz/rubriky/kultura/film/za-audrey-hepburnovou-velikou-a-digitalni-cili-do-kina_187382.html
https://www.povesto.cz/blog/bohaty-zivot-audrey-hepburn/

Fred Astaire
Herec, tanečník, zpěvák a choreograf pochází z rodiny rakouských přistěhovalců, Fredův otec se narodil v české židovské rodině, která v Rakousku konvertovala ke katolictví, matka pocházela z USA, ale měla německé kořeny. Dále lze poukázat na český původ Freda Astaira u obou prarodičů z otcovy strany - Salomon Stefan Austerlitz pochází z Prahy, jeho žena Lucie Hellerová z Postoloprt.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fred_Astaire

Zpět