Časopis Příroda

30.08.2012 00:09

Časopis Příroda
Divoká, nespoutaná, živá, křehká, ohrožená

Prolistoval a přečetl jsem si letní číslo (7-8/2012) časopisu Příroda, který se mi občas dostane do ruky. Podtitul, uvedený i jako motto tohoto příspěvku, dává rámec zajímavým příspěvkům, z nichž některé přivítají odborníci a velcí fandové přírody, některé mají nicméně i širší rozměr a mohou je číst lidé, kteří prostě mají otevřenou mysl. V obojím případě se jedná o články napsané čtivě a poutavě.
Krátký výběr toho, co jsem si poznamenal:  V čl. Znovunalezený poklad Bornea se hovoří o opici s krásným jménem hulman šedý, považované donedávno za vyhynulou, a nyní znovu objeveném na zmíněném ostrově. Poznámka nejen k zasmání: hulman, příbuzný kočkodana, má „žaludek jako koza“, patří totiž k býložravým druhům opic. Češi usilují o vytvoření první české přírodní rezervace v Indonésii. Jiný příspěvek je o zpěvu tetřeva hlušce, jehož české populace v 95 procentech žije na Šumavě. Další text informuje, jak Zuzana Koloušková pracuje na projektu Green Life, sledující poškození korálových útesů. V Hledání ztraceného ráje se probírají místa ještě nepoznaného Thajska. Andělé severních moří jsou běluhy mořské, pozoruhodní kytovci žijící v arktických mořích. Pro mne zajímavý je článek Soumrak starých dubů, protože řeší obecnější problematiku péče o stromy, která tím, že v druhé polovině minulého století byla zanedbána, přivodila, spolu s dalšími momenty chování člověka vůči lesům, zásadní problémy pro jejich budoucnost. V textu anoncovaného na titulní stránce Austrálie v ohrožení se vypráví dramatický příběh souboje mezi dvěma šelmami, totiž starousedlíkem vakovlkem tasmánským a přivandrovalým divokým psem dingo, který jej zcela vytlačil, který ovlivňuje rovnováhu a složení australské přírody a který dokonce ohrožuje některé druhy zvířat (protože mnohé prostě „sežral“, jako např. při pokusu o obnovu vysazených klokánků zemních, kteří střet s dingem nepřežili). V jednom z hesel se říká, že „na jídelníčku dingů se nachází více než 90 procent ohrožených druhů. V jednom z dalších článků se hovoří o obrovském množství orchidejí na poloostrově Gargáno a o terminologickém chaosu při pojmenování druhů orchidejí, v jiném o leguánech v Dominikánské republice, další je přehledem novinek v českých zoologických zahradách (Brno, Děčín, Dvůr Králové, Chomutov, Jihlava, Liberec, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha, Úst nad Labem, Zlín).

Na webu nehledejte časopis na adrese
https://www.priroda.cz/ ,
tam je velice pěkný rozsáhlý server, na který stojí za to samozřejmě také jít, stejnojmenný časopis nicméně je na adrese

https://www.epublishing.cz/priroda
v základní verzi vybraného čísla, pro kterou se musíte zaregistrovat, případně koupit, či si předplatit časopis v tištěné podobě. To už si ale musí rozhodnout každý sám.

Zpět