Cap de Ses Salines

23.05.2013 00:34

Cap de Ses Salines
Poznámky k Mallorce

Nejjižnějšího místa, zvaného Cap de Ses Salines, je možné dosáhnout, pokud nepočítáme cestu pěšky nebo na kole, pouze v půjčeném autu. Pravidelné autobusové spojení není, nicméně jezdí se výletní autobusy. Nějaké zvláštní pamětihodnosti zde nejsou, takže lze říci, že se sem vydají pouze individuálně milovníci přírody. Při dobré viditelnosti je vidět jižní souostroví Cabrera, jestliže je ale vzduch vlhký, je sotva viditelné.  Vzhledem k tomu, že zde prakticky není žádná zástavba, kouzlo tohoto místa je ve strohé kráse krajiny, která je – alespoň podle komentářů, které mám k dispozici – mimořádná především na jaře. Procházky či dokonce toulky, při nichž bychom toto kouzlo objevili, nicméně je nejspíš věcí menšiny návštěvníků, většina se zde zastaví, pokouká a jede dál.

Na Cap de Ses Salines takřka nejsou žádná gastronomická zařízení. V letní sezóně zde nicméně bývá mobilní prodejce chladných nápojů, sendvičů a zmrzliny. Protože zde ale není elektřina, rachotí vedle jeho stánku agregát.

Koupání si přímo u mysu návštěvník příliš neužije, protože pobřeží zde není příliš příkré, ale samá skála. Nedaleko se ale nachází pláž Platja des Caragol, která patří k nejkrásnějším na Mallorce. Kdo zde chce být (relativně) sám, je na tom správném místě. Dá se k ní od mysu dojít pěšky během asi třiceti minut, autem nikoli.

Podle názvu můžeme tušit, že se zde v blízkosti nacházejí saliny. K získávání soli zde sloužily již za dob Římanů, dnes se zde na ploše sto hektarů vyrábí z mořské vody ročně na 8 000 tun soli.

https://www.mallorca-kurztrip.de/cap-de-ses-salines-kap-suedspitze-mallorca/
https://www.mallorca-kurztrip.de/home/salines-de-llevant-salz-gewinnung-salinen-mallorca/
https://www.youtube.com/watch?v=pqEbf52xp9Q

Zpět