Canary Wharf, Kop van Zuid, PalaisQuartier ve Frankfurtu, CityCenter Las Vegas

07.02.2011 22:24

„města ve městě“
nové architektonické komplexy

Canary Wharf / Londýn

Canary Wharf je nová obchodní čtvrť v Londýně. Je to jedno ze dvou finančních center, přičemž to druhé – či první, se nachází v City of London.  Nachází se zde mnohé z nejvyšších budov ve Velké Británii, včetně nejvyšší budovy One Canada Square. Druhé dvě jsou HSBC Tower a Citigroup Centre. Podstatnou část prostoru vlastní skupina Canary Wharf Group. Jsou zde sídla řady evropských bank, firem a jiných institucí, např. Barclays, Citigroup, Clifford Chance, HSBC či Skadden, Credit Suisse, Bank of America, Barclays, z mediálních institucí např. The Daily Telegraph, The Independent, Reuters či The Daily Mirror. Je zde evropské centrum firmy Texaco.

One Canada Square bude nejvyšší budova ve Velké Británii do doby, než bude dostavěna Shard London Bridge (také London Bridge Tower), jiný mrakodrap v Londýně, který svou výškou 310 metrů bude po moskevském Mercury City Tower druhou nejvyšší budovou v Evropě. Dohotovení Věže u Londýnského mostu se plánuje v polovině roku 2012.

Stavba dokončená v roce 1991 byla nazvána podle Kanady, protože ji stavěla kanadská firma Olympia a York, jejím tvůrcem je César Pelli, argentinský architekt proslulý stavbou Petronas Towers v Kuala Lumpur. V budově nejsou žádné vyhlídkové plošiny a budova v zásadě není přístupná turistům, pouze je v podzemním patře nákupní středisko. Budova je z obou stran doprovázena dvěma dalšími budovami, které jsou obě vysoké 200 metrů: HSBC Tower (8 Canada Square) a Citigroup Centre (25 Canada Square).

První z nich je sídlem HSBC, šesté největší stavební firmy na světě, jejíž zisk před zdaněním byl v prvním pololetí roku 2010  11,104 miliard dolarů. Postavil ji Sir Norman Foster a jeho architektonická kancelář. Je stejně velká jako nedaleká Citigroup Centre a má 45 pater. Stavební práce začaly v roce 1997 a byly ukončeny v roce 2002. V květnu 2000 se ze střechy zřítil stavební jeřáb a došlo k úmrtí třech osob. Příčina nehody nebyla nikdy vyšetřena. Před budovou připomíná toto neštěstí malý pomníček.

Mrakodrap Citigroup Centre je, stejně jako předchozí budova, uváděn někdy podle adresy – 33 Canada Square a 25 Canada Square. Citigroup je největší poskytovatel finančních služeb na světě. Jejím hlavním sídlem je New York. Řadí se, vedle Bank of America, JP Morgan Chase a Wells Fargo k tzv. „velké čtyřce“. Stejně jako ony se dostala i Citigroup během finanční krize do těžkostí. Architektem je César Pelli, který je proslulý především kdysi nejvyšší budovou na světě, totiž Petronas Tower v Kuala Lumpur (mrakodrap má 452 metrů).

Oba mrakodrapy, stejně jako oba architekti, mají také svou stránku na české Wikipedii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Canary_Wharf
https://en.wikipedia.org/wiki/One_Canada_Square
https://en.wikipedia.org/wiki/8_Canada_Square
https://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Foster,_Baron_Foster_of_Thames_Bank
https://cs.wikipedia.org/wiki/25_Canada_Square

Kop van Zuid / Rotterdam

„Hlava jihu“ je nová městská část Rotterdamu, která vzniká od roku 1993 v prostoru někdejšího přístavu. Zhruba 120 ha velký prostor spojuje s centrem města Erasmův most (Erasmusbrug), který vede přes Novou Mázu (Nieuwe Maas).  … Při leteckém náletu v roce 1940 rozbombardovaná část města byla po zbytek války místem, kde byli v barácích shromažďováni židé před transportem do koncentračních táborů. Po válce zde klesl rapidně počet obyvatel, čtvrť se stala místem sociálních nepokojů a symbolem rozpadu.  V roce 1968 město vážně uvažovalo proměnit ji v čtvrť červených luceren, narazilo ale na rozhořčený odpor zbylých obyvatel. Prostor byl považován za „nejodpudivější část města“. V roce 1987 vznikl z pera architekta Teuna Koolhaase plán, podle něhož má do roku 2010 vzniknout 18 000 nových pracovních míst, 755 000 m² obytného prostoru různých cenových kategorií a 400 000 m² kancelářské plochy. Program by měl stát veřejné rozpočty dohromady 2, 75 miliardy eur.

Erasmův most je zavěšený most se šikmými lany (tím se liší třeba od nejznámějšího Golden Gate Bridge, který má lana svislá) přes Novou Mázu, hlavní tok delty Rýnu a Mázy. Je součástí „Vodní cesty 102“ Nieuwe Maas–Nieuwe Waterweg–Maasmond, je 802 metry dlouhý a váží 6 800 tun. Zvláštností je 139 vysoký pylon, pro jehož tvar a asymetrické umístění v celém tělese stavby se mostu přezdívá „Labuť“. Most má několik světových a evropských prvenství, např. je to největší a nejtěžší zvedací most v západní Evropě. Provoz otevřela oficiálně královna Beatrix v roce 1996.

K zajímavým budovám v Kop van Zuid patří World Port Center, budova navržená Normanem Fosterem a postavená v letech 1998 – 2000. Na této prestižní adrese je umístěna Správa rotterdamského přístavu, největšího přístavu v Evropě. Historickou budovou mezi nejnovější architekturou je hotel New York, památkově chráněná stavba postavená v letech 1901 – 1917 byla svého času místem ubytování pro americké emigranty. Bezprostředně za hotelem se nachází Montevieo Tower, výškou vlastní stavby (140 m) druhá nejvyšší obytná budova Nizozemí, včetně „M“ (sloužícího jako větrný kohout) na střeše pak nejvyšší obytná budova – 152 metrů. Budova otevřená v roce 2005 je dílem nizozemské architektky Francine Houben.

https://de.wikipedia.org/wiki/Kop_van_Zuid
https://cs.wikipedia.org/wiki/Erasmusbrug
https://en.structurae.de/structures/data/index.cfm?ID=s0000267
https://cs.wikipedia.org/wiki/Erasmusbrug

https://en.wikipedia.org/wiki/Montevideo_skyscraper

PalaisQuartier a Bankovní čtvrť / Frankfurt nad Mohanem

O nákupním středisku MyZeil jsem psal už v jednom článku. Na stránkách www.palaisquartier.de  je názorná mapka umístění nákupního střediska, Kancelářské věže (Büroturm) a Paláce Turn a Taxisů, podle něhož se celá čtvrť nedaleko historické Hlavní strážnice (Hauptwache) nachází. Tento komplex budov u nákupní pěší zóny (historická ulice Zeil) se nachází v bezprostřední blízkosti Bankovní čtvrti. Celé je to ještě složitější, stránka Wikipedie Vnitřní město (Innenstadt) pojednává ještě další čtvrti (Viertel) jako např. Operní, Všech svatých, Soudní atd. Nás zajímají, vzhledem k tomu, že se jedná o mnohdy o zcela nové stavby, především první dvě zmíněné části města.
Z druhého nákupního centra vedle novějšího MyZeil, totiž Galerie Zeil (Zeilgalerie) je výhled na celou bankovní čtvrť. Jí dominují dvě nejvyšší budovy, MainTower a sídlo Evropské centrální banky (Eurotower).

Než se rozepíšu o detailech, překopíruju odstavec z české stránky Wikipedie o bankovní čtvrti:
Frankfurt je nejdůležitější evropskou bankovní a burzovní metropolí. Banky stojí také za zrodem nového symbolu Frankfurtu - tzv. Skyline, které tvoří nejmodernějšími mrakodrapy jako důkaz hospodářské síly, moci a bohatsví bank. Ve Frankfurtu sídlí až 315 kreditních institutů a 175 zahraničních bank. Sídlo zde našla Bundesbank (Německá národní banka), Deutsche Bank, od roku 1998 zde sídlí také Evropská centrální banka. Největší úřední budovou v Evropě je mrakodrap Komerční banky - Commerzbank (300 m včetně antény).

Frankfurtská Skyline je námětem jazykové hříčky, která označuje město jako Mainhattan, tedy Manhattan na řece Mohanu (Main).

Mrakodrap MainTower, dílo architekta Petera Schwegera, je padesátišestipatrový a dvěstě metrů vysoký mrakodrap s vyhlídkovu terasou ve výšce 198 metrů (k výšce je třeba připočítat 40 metrů vysoký vysílač), zhruba 102 000 m2 prostoru, určenému především ke kancelářským funkcím. Především jsou zde umístěny banky, zvl. Zemská banka Hessenska a Duryňska. Výškový dům byl postaven v letech 1996 – 1999. Prof. Peter P. Schweger, zakladatel původně hamburské firmy SCHWEGER ASSOCIATED ARCHITECTS byl v roce 2010 vyznamenán Cenou Fritze Schumachera. Firma má kanceláře rovněž v Berlíně a Mnichově a rovněž v Dubaji, kde též staví. Originální je dominantní válcovitá prosklená věž, k níž přisedá nižší část stavby ve tvaru hranolu.

Budova Evropské centrální banky se nachází na náměstí Willy Brandta, někdejším Divadelním náměstí – podle secesní stavby městského divadla, která byla dokončena v roce 1902. Architekti Richard Heil a Johannes Krahn, kteří budovu Evropské banky v roce 1977 postavili, jsou rovněž autory stavby City-Hochhaus známé též jako Selmi-Hochhaus podle perského zadavatele stavby Ali Selmiho.

Nejvyšší budovou v celém prostoru frankfurtského City je Věž Komerční banky (Kommerzbank Tower), dílo architekta Normana Fostera. Se svými 259 metry (s anténou 300 metry) byla rovněž dlouho nejvyšší budovou celé Evropy, než ji v roce 2003 převýšila budova Triuph-Palace v Moskvě, což také nevydrželo dlouho, poněvadž tato věž musela předat v roce 2007 prvenství Nábřežní věži (Башня на набережной) . Zároveň Kommerzbank Tower o pouhé dva metry překonala předchozí první nejvyšší budovu Frankfurtu, totiž Veletržní věž, která měří „pouhých“ 257 metrů.

V bezprostřední blízkosti Věže Komerční banky se nachází už uvedená Eurotower, Výškový dům Drážďanské banky, Japonské centrum (Japan Centrum) a Výškový dům Gallileo (Gallileo-Hochhaus). Rovněž nedaleko je pětihvězdičkový Hotel Frankfurtský dvůr (Frankfurter Hof).

Výškový dům Drážďanské banky, uváděný rovněž jako Silver Tower, je rovněž práce architekta Richarda Heila, má 32 podlaží a 166,7 metrů a byl dokončen v roce 1977. Tento rok byl, jak je při čtení těchto řádků zřejmé, datem ukončení několika velkých staveb ve městě. Je ale rovněž datem smutné události, členy RAF byl v tomto roce totiž zavražděn předseda představenstva Drážďanské banky Jürgen Ponto. Podle něho bylo pojmenováno náměstí, které přiléhá k Císařské ulici (Kaiserstraße).

Zatímco Hotel Frankfurtský dvůr je historická stavba, Japonské centrum je rovněž výškový dům, byť nedosahuje výšek některých okolních budov. Budova otevřená v roce 1996 má 115 metrů, čtyři podzemní patra s hloubkovou garáží, spodní kancelářskou část s restaurací a čtyřmi konferenčními sály, z nichž největší pojme 360 osob, rovněž ve 25. podlaží je další restaurace. Čtvercový půdorys (36,9 x 36,9 metrů) a terakotový plášť, tedy plášť z červeného přírodního kamene odpovídá klasickému japonskému designu.

https://www.palaisquartier.de/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Maintower
https://www.maintower.de/

https://de.wikipedia.org/wiki/Willy-Brandt-Platz_%28Frankfurt%29 https://de.wikipedia.org/wiki/Schauspielhaus_%28Frankfurt%29

https://cs.wikipedia.org/wiki/Silver_Tower_%28Frankfurt%29 https://de.wikipedia.org/wiki/Silver_Tower

https://en.wikipedia.org/wiki/Skyper https://de.wikipedia.org/wiki/Skyper_%28Geb%C3%A4ude%29

Centrum City / Las Vegas

CityCenter  Las Vegas (Nevada)  je komplex budov v rozloze 308 000 m², který byl stavební zakázkou firmě MGM Resorts International. Projekt vznikl na místě, kde dříve stál hotel a kasino Boardwalk . Kompaktní prostor Centra je 8,5 mld dolary (6,7 mld euro) dosud nejdražší privátně financovaný stavební podnik v USA. Je pokusem o návrat turistů, kterých od roku 2007 neustále ubývalo, do města.

Vyrostla zde celá řada staveb, které stojí za zmínku. Na jedné straně prostoru se nachází luxusní hotel Bellagio, který se řadí k alianci Leading Hotels of the World, patří společnosti MGM Resorts International, provozující hotely a kasina se sídlem v Las Vegas. Areál je nápodobou italské krajiny Komského jezera s jezírkem o rozloze 3,2 ha, kasinem a dvěma kaplemi pro svatební obřady. Hostuje zde Cirque du Soleil (kanadský cirkusový podnik, známý v poslední době i u nás z televize) se svou vodní show. Při otevření v roce 1998 měl hotel zhruba 3000 pokojů, stavbou Spa Tower přibylo dalších 914 pokojů a apartmá. Hotel je známý především svou Fountains of Bellagio, počítačově řízenou vodní show.

Na opačné straně prostoru se nachází hotel Monte Carlo, otevřený v roce 1996. Je orientován na západo-východní ose, tedy kolmo na Las Vegas Boulevard, hlavní třídu celé oblasti, kde se nachází mnohé z 20 hotelů s největším počtem pokojů na světě s celkovým počtem 54 500 pokojů. V blízkosti hotelu Monte Carlo se nachází hotel a kasino New York New York, zřejmě jedna z nejkýčovitějších budov, jak je to mnohdy v Las Vegas obvyklé, neboť kopíruje skyline Nového Yorku: k jeho prvkům patří zmenšená Socha svobody, jakož mrakodrapů Empire State Building a Chrysler Building. Naproti, na křižovatce Las Vegas Boulevard a Tropicana Avenue pak stojí MGM Grand Hotel o 48 patrech a s 2024 pokoji, kasinem, šesti restauranty a nákupním centrem.

Las Vegas Boulevard, mezi místními ovšem nazývaný Las Vegas Strip, protíná město v délce takřka 6,7 kilometrů a vlastně jeho nejznámější část je mimo hranice města v místech Paradise a Winchester. Jeho krajními body je Mandalay Bay Resort and Casino na jedné straně a Stratosphere Las Vegas, nazývaný rovněž  The Strat , hotel, kasino a vyhlídková věž, 350 vysoká západně od řeky Mississippi na straně druhé. (Kdybych se měl věnovat podrobnostem, byl by to samostatný článek.) Dalšími známými hotely na této „lince“ jsou například Luxor, The Venetian, hotel Excalibur, The Mirage atd.

Vrátíme-li se ale k samotnému prostoru CityCenter, pak musíme vedle už uvedeného Grand hotelu zmínit ještě Casino (Aria Resort & Casino), hotel se 400 pokoji a 50 000
m² zábavního prostoru a dále 2700 luxusních bytů v osobním vlastnictví. Aria Resort & Casino je luxusní hotel, který má 4004 pokojů (z toho 568 apartánů) a stojí tak na pozici č. 9 hotelů s nejvíce pokoji. Má několik restaurací, módní butiky, čtyři taneční sály, 36 konferenčních místností, salóny krásy, tři swimmingpooly, deset barů a jeden divadelní sál o 1 800 místech.

Určitě bychom mohli pokračovat ještě dále ve výčtu nej nej, ale pro hrubou představu to snad stačí.

https://de.wikipedia.org/wiki/CityCenter_Las_Vegas
https://en.wikipedia.org/wiki/Bellagio_%28hotel_and_casino%29
https://en.wikipedia.org/wiki/New_York-New_York_Hotel_%26_Casino
https://www.newyorknewyork.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bellagio-front.jpg
https://www.bellagio.com/
https://www.citycenter.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mandalay_Bay_Resort_and_Casino

A určitě by stálo za to projít se po dalších „městech ve městě“, kde jsou pozoruhodné nové architektonické komplexy. Chtěl jsem se zastavit v La Défense v Paříži, v centru Moskvy…

Zpět