Bushmills

05.04.2012 15:41

Bushmills
dobrej chlast

Když jsem coby naprostý neznalec na začátku začal pátrat, co to je Bushmills (věděl jsem jen, anekdoticky řečeno, že je rozdíl mezi whisky a whiskey a slyšel jsem cosi o lahvích zakopaných na zahradě, což považuju doteď spíš za folklór), bylo to první, co jsem se dozvěděl, rozdíl mezi pojmy blend (míchané druhy, vídal jsem občas na etiketách lahví) a single malt (jednodruhová). K podmínkám jednopruhové že pak patří, že musí být z jediné desetilérky (smíchána může být maximálně z různých sudů) a musí být z ječmene (slad, angl. malt, něm Malz), nikoli z jiných obilovin (např. kukuřice).

Tato oblast má dlouhou tradici s destilací. Podle jednoho starého příběhu se zde pálila whiskey již v roce 1276, jakýsi osadník jménem Sir Robert Savage z Ards dával svým vojákům před bitvou „pár kapek acqua vitae“, tedy whiskey. Stará budova Bushmills – Old Bushmills Distillery – ve stejnojmenném severoirském městečku (má pouhých 1300 obyvatel) nedaleko slavného Obřího chodníku na severním pobřeží země produkovala dlouho jedinou pravou irskou single malt whiskey. V roce, který se počítá jako začátek vlastní historie, tedy 1608, udělil král Jakub (James) licenci Siru Thomas Phillippsovi. V 17. století byla výroba whiskey v Irsku zdaňována, později dokonce zakázána. V roce 1784 se stala legální a palírna byla oficiálně registrována (majitelem byl Hugh Anderson). Kolem roku 1900 se stala známá i v jiných zemích, zvláště pak v USA. Po zrušení prohibice pak nastala velká poptávka a firma dospěla k velkým úspěchům. Koncern Diageo koupil Old Bushmills v roce 2005 za dvěstě miliónů liber. Dnes je palírna rovněž velkou turistickou atrakcí, ročně ji navštíví na 110 tisíc zájemců o historii „dobrého pití“.

Nejstarší irská dodnes pracující palírna Bushmills má základní řadu „original“, single malt 10, 16 a 21 let a pak ještě „black bush“, k 400. výročí své existence pak vyprodukovala limitovanou edici Bushmills 2008. Podíváme-li se na jednotlivé produkty ještě podrobněji, pak „domácí značka“ original je směs irské single malt a grain whiskey, stejně jako black bush, desetiletá zraje v sudy po bourbonu, šestnáctiletá v sudech po bourbonu, sherry a portském, zatímco jednadvacetiletá navíc ještě dva roky v sudech po madeiře a nejméně devatenáct let. Kromě základní řady existuje ještě dvanáctiletá, ta napřijde na běžný trh, ale prodává se pouze v palírně. Palírna produkuje také ještě whiskey jiných jmen, tak The Irishman - single malt, The Irishman 70 – blend, spoluprodukce s Old Midleton (tam je též Jameson), rovněž na severu Irska, pak Knappogue Castle – sigle malt a konečně Clontarf, to je blend spolu s mideltonem
.

https://www.bushmills.com/Whiskeys
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Bushmills_Distillery
https://www.classicwhiskey.com/distilleries/bushmills.htm
https://www.alkohol.cz/whisky/bushmills/
Přehled palíren ve Skotsku, Irsku atd.
https://skotska-whisky.pozitek.cz/irsko-whiskey/

Na závěr ještě jedna citace z dalšího pramene:
Ačkoli se za objevitele destilace obecně považují výrobci parfémů z Blízkého východu, původ destilace whiskey je stále předmětem sporů. Tvrdí se, že to byli irští mniši, kteří v šestém století poprvé destilovali keltskou živou vodu „Uisce Beatha”. Od patnáctého století začala být irská whiskey exportována do zahraničí a stala se oblíbenou na dvoře Alžběty I. V roce 1608 král James I. udělil první licenci na destilaci whiskey v dějinách – Bushmills Distillery v Irsku. Bushmills je dnes jedinou značkou irské whisky, jejíž všechny výrobní etapy jsou realizovány pod jednou střechou nejstaršího výrobce whiskey na světě. Následujících 300 let vládly irské whiskey světu. Do konce devatenáctého století bylo vyvezeno více než 400 různých značek. Základem úspěchu se stala jejich jemnost získaná trojnásobnou destilací. Tento charakteristický rys přetrval do dnešních dnů.
https://www.napojevineta.cz/cz/zbozi/whiskey-irska/bushmills/c2314

 

Zpět