Brutal Assault je světový festival

01.09.2019 00:12

Máme české slovo „nářez“, ale to platí dost obecně a nemusí se jednat ani o muziku. „Assault“ se překládá jako „útok“, podobně jako „attack“, nějaký jemný významový rozdíl se dá dohledat, jeden z mých větších slovníků mi říká, že se jedná o násilný fyzický nebo verbální útok, popřípadě protiprávní násilí proti osobě, také sexuální násilné činy, slovo brutální snad překládat nemusíme. Každoroční hudební festival v Josefově nedaleko Jaroměře, který se zde koná od roku 1996, se podle výsledků posledních ročníků (23 tisíc návštěvníků v tomto roce, 2019) počítá mezi přední evropské festivaly. Dvacátý čtvrtý ročník „té nejtvrdší hudby“ označují zdroje (noviny, stránky ČT 24 ad.) jako jeden z nejúspěšnějších rovněž počtem pozvaných kapel, tj. českých i zahraničních na 130. Fotka zpěváka Jacka „Choke“ Kellyho z americké kapely Slapshot, který si během vystoupení roztrhl čelo o stojan mikrovinu (na stránkách ct24.ceskatelevize.cz) je docela stylový – vedle maskovaných, až bizarních postav některých hudebníků. Komentátoři si pochvalují jako nejvzácnějšího hosta australské „krále metaforu“ parkway drive, účastnila se také blackmetalová ikona Emperor, švédští Therion, pak napalm Death nebo Carcass, jedno prý z nejlepších vystoupení odehráli Hypocrisy. Výrazné zastoupení měl trash metal. Z českých kapel se dobře uvedla kapela z Českých Budějovic Gutalax, který hrají „fekální grindcore“. Komentář Petra Skácela v MF dnes 12. 8. 2019: „V kotli se to hemžilo metalisty v různých převlecích a v ruce s toaletními štětkami šči nafukovacími hračkami, nechybělo ani plážové lehátko. Členové kapely na úvod vyskočili z toi toi budek na pódiu a během písně jednu z nich poslali do publika.“ A dále: „Brutal Assault letos definitivně stvrdil své výsadní postavení v rámci světové metalové mapy.“ A ovšem, kromě různých fíglů dramaturgů přispívá i původní vojenské prostředí Josefova (nedávno jsem přes něj jel, když jsem bloudil silnicemi královéhradeckého okresu při hledání cesty do Smiřic, ovšem na koncert „vážné hudby“).

Nebýt tohoto prvenství, které mě už samo o sobě těší, přestože moje rocková parketa je sice také ne úplně „nejměkčí“, ale přece jen trochu jiná, asi bych se o festivalu nezmiňoval. A pak jsem si vzpomněl na období mého syna, který hraje v jedné z nejlepších českých rockových kapel, kdy poslouchal právě jen tuhle muziku. V jeho skříni bylo na dvě stě kazet, občas jsme to probírali, já měl ty svoje kriticky vysoké požadavky právě i v téhle oblasti hudby, z nichž neslevím.

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2890673-nabrousene-kytary-utrzene-mikrofony-a-nadsene-davy-odstartoval-24-rocnik-festivalu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Brutal_Assault

https://www.brutalassault.cz/cs

pár odkazů z jejich stránek:
https://www.brutalassault.cz/cs/band/parkway-drive
https://www.brutalassault.cz/cs/band/emperor
https://www.brutalassault.cz/cs/band/gutalax

iDnes
https://www.idnes.cz/kultura/hudba/festival-brutal-assault-komentar.A190812_494735_hudba_spm

Zpět